Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου βουλευτή: «Δικά μας το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι»!

Τουρκικά νησιά από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή είναι σύμφωνα με τον Τούρκο βουλευτή του ΜΗΡ Ερκάν Ακτσάι το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι!

Ο κ. Ακτσάι τα βάζει, μάλιστα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επειδή δεν αμφισβητεί την κυριαρχία στις νησίδες. Σε επερώτησή του στην Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος βουλευτής εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι. 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην απάντησή του αναφέρει ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Όπως τόνισε ο κ. Νταβούτογλου: «Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».

Αυτή η απάντηση ενόχλησε τον κ. Ακτσάι, ο οποίος αποκρίθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός «διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει».

Ο Τούρκος βουλευτής με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χαμπερτούρκ» επισημαίνει πως: «Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ' αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας», είπε ο Ακτσάι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις