Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Πληρώνουμε ρεύμα ή "χρυσάφι";


«Εφιάλτης» έχει καταντήσει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι πληρώνουν «χρυσάφι». Αρκετοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και αναγκάζονται, όπως καταγγέλλουν, να αφήνουν ακάλυπτες άλλες, ζωτικής σημασίας ανάγκες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση. Άλλοι θέτουν ζήτημα «ελαττωματικών» μετρητών που πιθανόν να ευθύνονται για τα "υπέρογκα ποσά". Το πρόβλημα της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καύσιμο που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ, το πετρέλαιο, δηλώνει η Αρχή.


Το κοινό εμφανίζεται αγανακτισμένο και αναρωτιέται «μέχρι που θα φθάσει αυτή η κατάσταση». Άλλη καταγγελία αναφέρει ότι καταβάλλεται ο μισός περίπου μισθός του μήνα για να πληρωθεί ο λογαριασμός της ΑΗΚ ενώ σε πολλές περιπτώσεις «έχει διπλασιαστεί το ποσό χωρίς να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα οι συνήθειες».

Από το «χορό» των καταγγελιών δεν λείπουν ούτε καταναλωτές με σπίτια που διαθέτουν θέρμανση πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, καταναλωτής, διερωτάται αν τα υπέρογκα ποσά τα οποία καλείται το κοινό να πληρώσει, οφείλονται σε ελαττωματικούς μετρητές της Αρχής. Ο εν λόγω πολίτης, δήλωσε στο Sigmalive ότι ένα περίπου χρόνο πριν, στην πολυκατοικία όπου διαμένει και είναι διαχειριστής, η ΑΗΚ άλλαξε τους μετρητές και ενημέρωσε τους ενοίκους ότι «οι παλιοί ήταν ελαττωματικοί».

Η Αρχή Ηλεκτρισμού από την πλευρά της, απαντά δια του Εκπροσώπου Τύπου της Κώστα Γαβριηλίδη, ότι ενδέχεται να υπάρχουν σε ορισμένα σημεία ελαττωματικοί μετρητές, όμως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Αρχής να τους εντοπίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο κ. Γαβριηλίδης, καλείται ο κάθε καταναλωτής που εντοπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα, να ενημερώνει την ΑΗΚ. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα τεχνικών της ΑΗΚ η οποία να επιμελείται και να ελέγχει τους μετρητές. «Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στον κόσμο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Το πρόβλημα της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καύσιμο που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ, το πετρέλαιο. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Αρχή είχε προτείνει στο κράτος την αντικατάσταση του καυσίμου που χρησιμοποιείται με άνθρακα. Η πρόταση αυτή είχε όμως απορριφθεί από τη Βουλή.

Άλλος παράγοντας που συντείνει στην ακρίβεια είναι οι επιπλέον φόροι του 15% και των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι επιβάλλονται από την Κυβέρνηση.

Η ΑΗΚ «για να βοηθήσει τον καταναλωτή», δήλωσε ο κ. Γαβριηλίδης, αποφάσισε όπως επιτρέψει την επιλογή εφαρμογής της μηνιαίας πληρωμής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αρχής, γίνονται διακανονισμοί με δυσπραγούντες, είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων/βιομηχανιών ή ακόμα και σε οικίες «με σκοπό να διευκολυνθούν οι καταναλωτές». Αυτή η οδός όμως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον κανόνα.

Ο κ. Γαβριηλίδης κάλεσε τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις