Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Ούτε ευρώ από την Κομισιόν για το Μαρί;


Τι και αν περιμέναμε την οικονομική στήριξη της Κομισιόν για την κάλυψη μέρους των ζημιών που προκάλεσε η φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου. Όπως όλα δείχνουν, η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας απαντήσει με ένα βροντερό όχι!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ συστήνει με έκθεση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ευρωπαϊκές αποζημιώσεις, καθώς όπως αναφέρει, η περίπτωση της έκρηξης στο Μαρί δεν καλύπτεται από τα κριτήρια που Κανονισμού 2012/2002 για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Παρόλο που η τελική απόφαση ανήκει στην Επιτροπή, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιουργεί η απορριπτική έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης.


«Δεν ήταν φυσική καταστροφή»
Σύμφωνα με την έκθεση, μετάφραση της οποίας δημοσιεύει ο «Πολίτης», η εισήγηση για απόρριψη στηρίζεται στα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος Πολυβίου σε σχέση με την σοβαρή πρωταρχική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και κρατικών αξιωματούχων αλλά και στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις εναντίων δύο πρώην υπουργών και αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής

Σημειώνεται ότι το ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ χορηγεί οικονομική βοήθεια για περιπτώσεις μείζονος φυσικής καταστροφής. Η κυπριακή Κυβέρνηση προσέβλεπε σε μία κατ’ εξαίρεση πρόνοια που επιτρέπει παρέμβαση του ταμείου σε περιπτώσεις έκτακτης καταστροφής, όταν αυτή επηρεάζει την πλειονότητα του πληθυσμού και έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί λιγότερες από το ένα τρίτο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Σημειώνεται πως η κυπριακή πλευρά ανέμενε να συζητήσει το θέμα με των Ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος φθάνει στην Κύπρου στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η απόφαση της Κομισιόν να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το sigmaLive επικοινώνησε για το θέμα με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλα Καμιναρά, η οποία μας τόνισε πως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από Κομισιόν. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η συγκριμένη έκθεση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επικείμενη απόφαση. Πρόσθεσε παράλληλα πως δεν πρέπει να προδικάζουμε, καθώς δεν είναι απίθανο η απόφαση που θα ληφθεί να είναι τελικά υπέρ της Κύπρου.


Σημειώνεται πως στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνεται συγκριμένο ποσό, ενώ σ’ αυτό έχουν περιληφθεί και τα 49 εκ ευρώ που πλήρωσε η Κυβέρνηση για την ενοικίαση γεννητριών που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών για ηλεκτρικό ρεύμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις