Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας η ιστορική επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία

Η Άγκυρα και η τουρκο"κυπριακή" ηγεσία παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στο τρίγωνο Αθηνών-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, η τουρκική και η τ/"κ" πλευρά έχουν θέσει υπό το μικροσκόπιο την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Bενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο. Τουρκία και τ/"κ" ηγεσία ορίζουν τη νέα κοινή γραμμή τους στο Κυπριακό λαμβάνοντας πλέον υπόψη τους τις κινήσεις και τα ανοίγματα του νέου, «αντίπαλου» στρατοπέδου.

Διάφορες τουρκο"κυπριακές" πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι σύμφωνα με την κοινή άποψη της τ/"κ" ηγεσίας και της Τουρκίας, η Λευκωσία και η Αθήνα αποτελούν τους δύο «αδύναμους κρίκους» στο τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Όλα δείχνουν ότι η άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής πιστεύει ότι το Ισραήλ επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από τη νέα συμμαχία του με τις δύο χώρες, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου «ζωτικού χώρου» στην ανατολική Μεσόγειο. «Το Ισραήλ επιχειρεί να αναπληρώσει το κενό που άφησε πίσω του το ρήγμα στις σχέσεις Τελ Αβίβ – Άγκυρας με μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην «Κ» μια τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Για την Άγκυρα δύο είναι τα σημαντικά σημεία που αφορούν την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη νήσο: Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στο ενεργειακό ζήτημα, αλλά και στο πεδίο των θαλάσσιων ερευνών και διάσωσης. Η Άγκυρα αναμένει την εντατικοποίηση των επαφών του Τελ Αβίβ με τη Λευκωσία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στο άμεσο μέλλον οι δύο νέοι «σύμμαχοι» θα επιχειρήσουν να εμπλέξουν στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο όσο το δυνατόν περισσότερους διεθνείς παράγοντες και οικονομικούς κολοσσούς.

«Στρατιωτική εξάπλωση»
Παράλληλα οι προβληματισμοί της Άγκυρας για τη συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου στο πεδίο των θαλάσσιων ερευνών και διάσωσης είναι έντονοι. Σύμφωνα με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο σφραγίζει στην ουσία τη «στρατιωτική εξάπλωση» του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. «Το Τελ Αβίβ επωφελείται από την οικονομική και διπλωματική απομόνωση της Αθήνας και της Λευκωσίας για να επεκτείνει την ακτίνα δράσης του πολεμικού του ναυτικού και της πολεμικής του αεροπορίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», επισημαίνει χαρακτηριστικά τουρκική δημοσιογραφική πηγή.

Τον παραπάνω προβληματισμό συμμερίζεται και ο Τουρκο"κύπριος" ακαδημαϊκός – διεθνολόγος Μεχμέτ Χάσγκιουλερ. Την προηγούμενη εβδομάδα η «Κ» ζήτησε από τον κ. Χάσγκιουλερ να τοποθετηθεί σχετικά με την κρίσιμη σύνοδο του Greentree για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων τοποθετήσεων, ο κ. Χάσγκιουλερ πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο. «Το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να συμπληρώσει το κενό που άφησε πίσω του, στο πεδίο της διπλωματίας, το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Η συμμαχία του Τελ Αβίβ με την Αθήνα και τη Λευκωσία θα εξασφαλίσει συγκεκριμένα οφέλη στην ισραηλινή πλευρά. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα οφέλη της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς από αυτή τη συμμαχία. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες της ελληνικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. Ίσως η Λευκωσία να επωφεληθεί περισσότερο από αυτή τη συνεργασία. Εκείνη αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Το Ισραήλ θα παρέχει ασπίδα προστασίας στην ε/κ πλευρά», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Χάσγκιουλερ.

Δίχως να αντικρούει τις επισημάνεις του τ/"κ" καθηγητή, σε μια νέα τοποθέτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού κέντρου στρατηγικών ερευνών «Orsam», ο Τούρκος καθηγητής Ταρίκ Ογούζλου υπογραμμίζει μια άλλη νέα σημαντική διάσταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ-Κύπρου. Κατά την άποψη του Τούρκου καθηγητή, οι νέες δυναμικές της Μέσης Ανατολής και η κρίση στη Συρία επιβάλλουν την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ. Εφόσον συμβεί αυτό, η θέση της Λευκωσίας στον νέο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής θα περάσει σε μια νέα φάση αβεβαιότητας.

Μετωπική επίθεση κατά Χριστόφια και ε/κ πλευράς
Τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για το ταξίδι του στην Κύπρο, η τουρκοκυπριακή ηγεσία στέλνει «αυστηρά μηνύματα» στην ε/κ πλευρά σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στον απόηχο των δηλώσεων του ειδικού εκπρόσωπου του Τουρκο"κύπριου" ηγέτη, Κουντρέτ Όζερσαϊ στην «Κ», η τουρκοκυπριακή ηγεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο τ/"κ" ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου επιχείρησε να προβάλει το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού. Σε συμφωνία με όσα δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ στην εφημερίδα μας την Κυριακή, ο κ. Έρογλου ξεκαθάρισε ότι η τ/"κ" πλευρά δεν συμφωνεί με το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων. «Εφόσον λες σε όλα ‘‘όχι’’ γιατί μας επιβάλλεις την αναμονή;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ο τ/"κ" ηγέτης. Τα «αυστηρά μηνύματα» της τ/"κ" ηγεσίας συμπίπτουν με μια περίοδο κατά την οποία η τ/"κ" ηγεσία πραγματοποιεί μια σειρά επαφών και συσκέψεων σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σε αντίθεση με το «θετικό κλίμα» που επιχείρησε να καλλιεργήσει λίγο πριν και μετά από τη σύνοδο του Greentree, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τ/"κ" ηγεσία τοποθετείται απαισιόδοξα για το μέλλον των συνομιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στη Λευκωσία και οι απαισιόδοξες τοποθετήσεις της τ/"κ" πλευράς έρχονται σε μια περίοδο που ο τουρκο"κυπριακός" Τύπος εστιάζει όλο και περισσότερο την προσοχή του στη δράση του ισραηλινού κεφαλαίου στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα διάφορα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στην οικονομική δραστηριοποίηση των ισραηλινών παραγόντων στο βόρειο κομμάτι της νήσου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις