Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Τούρκοι έποικοι και «Γκρίζοι Λύκοι» τρομοκρατούν εγκλωβισμένους

Σε καταγγελίες που μόνο αισθήματα οργής και θλίψης για την κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να προκαλέσουν, προέβη η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, του Σωματείου “Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία” και το Σωματείου “Το Ριζοκάρπασον, αναφορικά με τον τρόπο δράσης των Τούρκων έποικων και των «γκρίζων λύκων» σε βάρος εγκλωβισμένων, στα κατεχόμενα.


Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, του Σωματείου “Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία” και του Σωματείου “Το Ριζοκάρπασον” είχε την Παρασκευή στο Αρχηγείο της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) συνάντηση με την Ανώτερη Λειτουργό Πολιτικών Υποθέσεων Sunaina Lowe, στην παρουσία και τεσσάρων συνεργατών της.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, δυσχεραίνουν τη ήδη δύσκολη ζωή των εγκλωβισμένων. Αφορούν τις καταστροφικές δράσεις του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος του περιβάλλοντος στη Χερσόνησο της Καρπασίας, την απαγόρευση μεταφοράς στην ελεύθερη περιοχή αρκετών τόνων κεριού, που συσσωρεύθηκαν την τελευταία τριετία στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα από τάματα των προσκυνητών και που συνιστούν κίνδυνο ανάφλεξης και καταστροφής, καθώς και η συνεχής παρουσία “αστυνομικών” στα σχολεία και τις εκκλησίες κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Η επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι Τούρκοι έποικοι και οι «Γκρίζοι Λύκοι» ασκούν απειλές, οι εκβιασμούς και τρομοκρατία εις βάρος των εναπομείναντων εγκλωβισμένων.

Οικειοποιούνται τα σπίτια των αποθανόντων εγκλωβισμένων και τα παραχωρούν σε νέες οικογένειες εποίκων. Προβαίνουν σε δυσβάστακτη φορολόγηση με εκατοντάδες ευρώ, συγγενών εγκλωβισμένων και άλλων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, με πρόσχημα προηγηθείσες (από το ... 2008!) τροχαίες παραβάσεις. Αυτά ήταν κάποια από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη.

Οι Καρπασίτες έθεσαν και το θέμα της διάσωσης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στο ύπαιθρο μετά την κατεδάφιση των ιστορικών αλευρόμυλων του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασον, η κατάληψη του Ελαιοτριβείου της εκκλησίας Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου (του πρώτου ηλεκτροκίνητου της κωμόπολης) από τον ψευδοδήμαρχο, συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού Μεχμέτ Ντεμιρτζί, η επαναλαμβανόμενη κλήση εγκλωβισμένων στον “αστυνομικό σταθμό” (αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις) για κατάθεση με εκτόξευση απειλών για προσαγωγή στα “δικαστήρια” και φυλάκιση.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επαφή των Καρπασιτών με την ομάδα Ανθρωπιστικών-Πολιτικών Υποθέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ έγιναν και εποικοδομητικές εισηγήσεις από τις δύο πλευρές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις