Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

«Ευτυχώς που ήρθε η Χρυσή Αυγή...»

Οδοιπορικό στον Αγιο Παντελεήμονα, τη γειτονιά όπου από το 2008 η οργάνωση έχει την εντονότερη παρουσία. Σήμερα ακόμη και οι παλιοί μετανάστες που ζουν στην περιοχή δηλώνουν ότι εγκρίνουν τις «εκκαθαρίσεις» της.Απ' όποια πλευρά της βιτρίνας κι αν κοιτάξεις, η ίδια εικόνα. Στα γύρω στενά ενοικιαστήρια, κατεβασμένα ρολά και τοίχοι ποτισμένοι με εθνικιστικά συνθήματα. Στο κρεοπωλείο της οδού Αγορακρίτου μια σιωπηλή ταμειακή, λιτά ράφια και τρεις άντρες να κουβεντιάζουν για το Μεταναστευτικό. Εύκολα μπερδεύεις τις πλευρές. Λες και ο έξω κόσμος βλέπει σ' αυτό το μαγαζί το είδωλό του.

Τα όρια όμως μπαίνουν συνήθως πιο απλά σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας. Τα χαράσσει η γραμμή του χρώματος.
Μια θερμάστρα αλογόνου φωτίζει τους τρεις συνομιλητές. Πιο πολύ ξεγελά, παρά ζεσταίνει.

Η συζήτηση όμως μοιάζει να έχει ανάψει. Ο υπάλληλος του κρεοπωλείου, ένας απόστρατος της Χωροφυλακής και ένας συνταξιούχος που πέρασε 30 χρόνια στο Σικάγο θυμούνται όταν στα γύρω υπόγεια λειτουργούσαν τζαμιά και στη γειτονική Πλατεία Αττικής συναθροίζονταν μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Ευτυχώς, ήρθε η Χρυσή Αυγή, τους κυνήγησε και ησυχάσαμε. Τους θέλουμε εδώ για να ξεβρωμίσει ο τόπος», λέει ένας. «Κοίταξε, πατριώτη. Εδώ, δεν έχουν δουλειές οι δικοί μας. Η πείνα βγάζει μάτι. Αναγκαστικά οι ξένοι θα κλέψουν, θα σκοτώσουν», προσθέτει ο άλλος. Και οι τρεις συμφωνούν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Αυτοί καθαρίζουν για εμάς. Γιατί, νομίζεις ότι τα άλλα κόμματα θα διορίσουν τα παιδιά μας;», λένε.

Χρυσή Αυγή ψήφισε στις δημοτικές εκλογές και ο Αριστείδης Δαλιάνης, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου. Είναι ψηλός και σωματώδης, αλλά μιλάει με χαμόγελο που μαλακώνει την όψη του. Πατέρας τεσσάρων παιδιών, κρατάει αυτό το μαγαζί εδώ και 25 χρόνια. Οπως λέει, η οικογένειά του ψήφιζε παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ. Από τον παππού, στον γιο, στον εγγονό.

Σήμερα, ο ίδιος είναι εγγεγραμμένο μέλος της Χρυσής Αυγής. «Δεν διαφωνώ να έχει ο καθένας τη θρησκεία του. Να τους βρουν όμως ένα κτίριο. Να μην προσκυνούν στον δρόμο. Δεν θέλω το χύμα», λέει ξεστρατίζοντας από την ιδεολογική γραμμή της οργάνωσης που είναι κάθετα αντίθετη στην κατασκευή τζαμιού. Οταν οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν δίπλα στο κατάστημά του, εκείνος κλείδωνε την πόρτα.

Αν και, όπως παραδέχεται, κάποιοι από αυτούς ήταν πελάτες του. «Ψήφισα Χρυσή Αυγή και θα το ξανακάνω», προσθέτει. «Γιατί η γειτονιά μου καθάρισε».

Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις η Χρυσή Αυγή πάσχιζε να προσεγγίσει τη μονάδα στα ποσοστά της. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 όμως συγκέντρωσε 10.222 ψήφους στην Αθήνα και ανέδειξε δημοτικό σύμβουλο. Με έντονη παρουσία στον Αγιο Παντελεήμονα από το 2008, η Χρυσή Αυγή μάζεψε πάνω από 2.500 ψήφους στο 6ο Διαμέρισμα.

Σε γειτονιές όπου μεγάλη μερίδα των κατοίκων πέρα από το αίσθημα της εγκατάλειψης μοιράζεται και το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει τους «άλλους».
Στους δρόμους του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων και της Κυψέλης, εδώ και δεκαετίες πατούν πόδια που κάποτε βρίσκονταν σε ξένα χώματα. Ο 47χρονος Χρήστος Νικόλας έφτασε εκεί από τους Αγιους Σαράντα το 1991. Θυμάται ότι οι ντόπιοι τον είχαν βοηθήσει.

Του έδωσαν ρούχα και φαγητό. Κάποιοι του στέρησαν όμως το δικαίωμα να συστήνεται ως Ελληνας. «Εδώ με λένε Αλβανό. Εκεί με λένε Ελληνα. Εχασα την ταυτότητά μου, δεν ξέρω ποιος είμαι», λέει ένα πρωινό καθώς σερβίρει σε μια παρέα τσίπουρο στο καφενείο του. Δεν αποκλείει να ψηφίσει Χρυσή Αυγή στο μέλλον. «Μπορεί να το παρακάνουν λίγο. Αν δεν ήταν όμως αυτοί, εδώ κάθε βράδυ θα είχαμε σκοτωμούς», τονίζει. Οχι πολύ μακριά από το μαγαζί του βρίσκεται το 99ο Δημοτικό Σχολείο.

Ηταν το εκλογικό τμήμα όπου η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 22,3%, το μεγαλύτερο ποσοστό της. Εκεί το 73% των μαθητών είναι αλλοδαποί, από την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. «Εμείς έχουμε άλλη νοοτροπία», λέει ο Νικόλας για όσους μετανάστευσαν από την Αλβανία. «Ηρθαμε για να κάνουμε νοικοκυριό. Ενας Πακιστανός όμως τι προσφέρει; Είναι ικανός για δουλειά;».

Ο Αριστοτέλης Καλλής έφυγε από τον Αγιο Παντελεήμονα προτού εγκατασταθούν εκεί οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη για να ξεφύγει από το νέφος του Κέντρου. Σήμερα είναι καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Ανησυχεί, όπως λέει, για όσους μπορεί να μην ψήφισαν Χρυσή Αυγή, αλλά μοιράζονται παρόμοιες απόψεις. Θυμάται ότι στο παλιό του σπίτι ένας μαγαζάτορας κυνηγούσε πρόσφατα μετανάστες κραδαίνοντας μεταλλικές μπάρες. «Η διάκριση μεταξύ χρυσαυγιτών και αγανακτισμένου πολίτη έχει πάψει να υφίσταται», παρατηρεί. «Ο,τι συμβαίνει σε αυτές τις γειτονιές έχει σπάσει το ταμπού των ορίων της βίας. Υπάρχουν άνθρωποι που αποθρασύνθηκαν και έδρασαν».Δημοφιλείς αναρτήσεις