Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Καλούν την Ελλάδα να πιέσει τους ε/κ για λύση-Σκληρή απάντηση από τον Ύπατο Αρμοστή

Το μένος του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο, Αλέξανδρου Ζήνων, προκάλεσε άρθρο των Times, στο οποίο ο συντάκτης του, Ρότζερ Μπους, καλεί την Ελλάδα να ασκήσει πίεση επί των Ελληνοκυπρίων για να επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο κ. Μπόυς απαλλάσσει την Τουρκία από κάθε ευθύνη και φορτώνει την ευθύνη στους ώμους του θύματος, απαντά ο κ. Ζήνων, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία "δεν χρειάζεται να πεισθεί από κανένα για τα οφέλη από μια επανενωμένη χώρα".


Ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Ρότζερ Μπους, καλεί την Ελλάδα να «κάνει τη συνεισφορά της» ασκώντας πίεση επί των Ε/Κ να επιταχύνουν την πρόοδο προς επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, μέχρι το τέλος του έτους, «η οποία θα μεταμόρφωνε το πρόβλημα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει αυξημένη ένταση»Το όφελος, για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μπους, θα ήταν η μείωση των μεγάλων δαπανών για την Άμυνα

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, Αλέξανδρος Ζήνων, με επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τάιμς αντικρούει ισχυρισμούς που περιέχονται σε άρθρο του διπλωματικού συντάκτη της ίδιας εφημερίδας Ρότζερ Μπόυς, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στους Ε/κ για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Ζήνων υποδεικνύει στην επιστολή του ότι η μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πολύ λίγο έχει να κάνει με την Ελλάδα αλλά πολλά έχει να κάνει με την Τουρκία.

Ο κ. Μπόυς απαλλάσσει την Τουρκία από κάθε ευθύνη και φορτώνει την ευθύνη στους ώμους του θύματος για τον τερματισμό της αναχρονιστικής και παράνομης διαίρεσης της Κύπρου με την παραμονή 43 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο κράτος-ανδρείκελο που συντηρεί στις κατεχόμενες περιοχές, προσθέτει ο κ. Ζήνων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται να πεισθεί από κανένα για τα οφέλη που θα έχουν από μια επανενωμένη χώρα, ο λαός- Ε/κ και Τ/"κ"-, η Ελλάδα, η Τουρκία, η ΕΕ και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο κ. Ζήνων.

Τα τελευταία 38 χρόνια, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής, ασκήσαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες να επανενώσουμε τη χώρα μας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στην έννομη τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεχώς τέτοιες προσπάθειες απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας και των μαξιμαλιστικών θέσεων της Αγκυρας, που είναι εμφανείς στις τρέχουσες συνομιλίες όπου η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί από προηγούμενες συγκλίσεις και στις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις περιλαμβανομένων των τριών «περίπλοκων» θεμάτων στα οποία αναφέρεται ο κ. Μπόυς, τονίζει ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Είναι καιρός, καταλήγει η επιστολή, που η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να παροτρύνει την Τουρκία να επιτρέψει στους Κύπριους να ζήσουν σε μια κοινή χώρα χωρίς ξένα στρατεύματα ή παρεμβάσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις