Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος;


Μετά τον διεθνή εξευτελισμό Ντάουνερ και τα αλλεπάλληλα κτυπήματα στο κύρος της Κυπριακής δημοκρατίας που κατάφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας με την ραγιάδικη στάση του κατά την διάρκεια της θητείας του, έρχεται και ο αρχηγός των «εθνικοφρόνων»  Νίκος Αναστασιάδης να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της τουρκοποίησης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. σήμερα άφησε να νοηθεί, ότι η φιλοσοφία του ΔΗΣΥ  για την λύση του κυπριακού ουσιαστικά είναι η Συνομοσπονδία και όχι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η διαφορά των δύο είναι ότι σε μία Δ.Δ.Ο, τα δύο κρατίδια  που θα δημιουργηθούν θα υπάγονται σε μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ενώ με την Συνομοσπονδία, θα δημιουργηθούν δύο ισχυρά κρατίδια με μία ασθενή κεντρική κυβέρνηση στερούμενη από βασικές εξουσίες. Ο κύριος Αναστασιάδης είπε, ότι θα περιορίζονται μόνο σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης (π.χ. ιατρική περίθαλψη) και όχι όπως ζητούν οι Τούρκοι με στόχο την διπλή κυριαρχία. Ποιον κοροϊδεύει άραγε;

Βλέπουμε σιγά σιγά τις θέσεις του ΔΗΣΥ να ταυτίζονται με αυτές των Τούρκων και των Βρετανών. Για μας, καμία έκπληξη δεν προκαλούν αυτές οι δηλώσεις παρά μόνο απέχθεια και λύπη. Απέχθεια γιατί, ξυπνά μνήμες από τους σκοτεινούς μήνες πριν το Δημοψήφισμα του 2004 και τις ραδιουργίες του ΔΗΣΥ υπέρ του ΝΑΙ και λύπη, για την κατάντια των Ελλήνων της Κύπρου που δέχονται την τουρκοποίηση αμαχητί, έχοντας μπουχτίσει με τα ψέματα και την ασυδοσία των πολιτικών του τόπου.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για άλλη μια φορά καλεί «όσους ζωντανούς», να αντισταθούν στο ξεπούλημα της πατρίδος μας στους Τούρκους και Βρετανούς. Να αντισταθούν σε οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας, οποιασδήποτε μορφής και αν είναι. Τώρα είναι η ώρα για αλλαγή πορείας και διεκδικήσεων από πλευράς μας. Τώρα που μετά από δεκαετίες είμαστε σε θέση να ζητήσουμε τα δίκαια μας, αφού η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί από ένα μικρό κράτος της Ευρώπης, σύντομα στον ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.

 Φτάνει πια στους αρτηριοσκληρωμένους πολιτικούς του παρελθόντος. Φτάνει στα αδιέξοδα που οι ίδιοι μας έφεραν. Καιρός της αλλαγής και του απεγκλωβισμού από τις πολιτικές τις υποδούλωσης και του ραγιαδισμού. Ήρθε ο καιρός μιας πολιτικής που να προσβλέπει σε μια Κύπρο Ελεύθερη, σε μια Κύπρο απ’ άκρη σ’ άκρη Ελληνική. Δεν είναι πια ουτοπία, τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.   

Όσκης Ιωάννης
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού  Μετώπου

πιο κάτω ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο με τις δηλώσεις του κ. Ανα(ν)στασιάδη:

Οι άξονες λύσης του ΔΗΣΥ

Αποκέντρωση εξουσιών για ένα δυνατό κράτος, εισηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης. Τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν στη λύση του Κυπριακού ανέλυσε ο Πρόεδρος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπό το φως των πρόσφατων συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Τα βασικά συστατικά στοιχεία του ομόσπονδου κράτους, με τον τρόπο που τα εκλαμβάνει ο ΔΗΣΥ, ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, μέσω αρθρογραφίας που απέστειλε στον Τύπο. Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει πως «η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο κεντρικό κράτος, αντί της ενίσχυσης της οντότητας, θα πολλαπλασιάζει τους κινδύνους τριβών, αδιεξόδων και παράλυσης, ενώ θα θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία και βιωσιμότητα του κράτους». Ως εκ τούτου, εισηγείται όπως οι εκτεταμένες εξουσίες σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης εκχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Η φιλοσοφία αυτή του ΔΗΣΥ διαφέρει από τη γενικότερη αντίληψη που ευδοκιμεί ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα (όσα, τουλάχιστον, αποδέχονται τη λογική της διζωνικής) ότι θα πρέπει η πλειοψηφία των εξουσιών να συγκεντρώνεται στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα παραχωρεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα κρατίδια.

Αν και σε κάποιο βαθμό φαίνεται να συγκλίνει με την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, που επιθυμεί το κεντρικό κράτος να έχει μίνιμουμ αρμοδιότητες, ωστόσο διακρίνεται από αυτήν, καθώς οι εξουσίες που επιλέγει να αποκεντρώνει ο ΔΗΣΥ περιορίζονται σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης (π.χ. ιατρική περίθαλψη), εν αντιθέσει με τον Έρογλου, που ουσιαστικά βαδίζει προς την κατεύθυνση της διπλής κυριαρχίας.

Προς αποσόβηση της κατάρρευσης
Όπως αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, η δομή και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης είναι ουσιώδους σημασίας, κυρίως σε σχέση με τον τρόπο ανάδειξης ή εκλογής της. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εμπλοκή του συνόλου του λαού ή των εκλελεγμένων εκπροσώπων του στην ανάδειξη της κεντρικής κυβέρνησης οικοδομεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενδυναμώνει τα συστατικά στοιχεία της ενότητας του λαού», σημειώνει.

Παρά ταύτα, τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χρειάζεται περισσότερη μελέτη και μια σειρά υπαλλακτικών προτάσεων, ως προς τις μορφές διακυβέρνησης του κεντρικού κράτους, έτσι ώστε να καμφθούν ή και να εξαλειφθούν ανησυχίες που εκφράζονται μεταξύ πολιτικών ηγεσιών αλλά και του λαού, μέσα και στις δύο κοινότητες. «Υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών στο κεντρικό κράτος ή και υπερεξουσίες στον επικεφαλής της κυβερνήσεως θα αποτελέσουν, κατά την άποψή μας, αιτία είτε απόρριψης μιας ενδεχόμενης λύσης ή της ταχείας κατάρρευσης του κράτους, με ολέθριες συνέπειες», υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις