Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Τελέστηκε η κηδεία του Κυθρεώτη αγνοούμενου Χρίστου Χριστίδη

Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η κηδεία του Κυθρεώτη Χρίστου Χριστίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974 και η τύχη του οποίου διευκρινίστηκε με την ταυτοποίηση των οστών του με την επιστημονική μέθοδο DNA, υπό την αιγίδα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).


Στο επικήδειο του λόγο ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες θανάτου του Χρίστου Χριστίδη, ο οποίος χαράματα της 14ης Αυγούστου 1974 την ώρα που η Κυθρέα, όπως και η γύρω περιοχή, τράνταζε από το θόρυβο των εκρήξεων από βόμβες τουρκικών αεροπλάνων και βολές του πυροβολικού που σφυροκοπούσαν την αμυντική γραμμή της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά, μαζί με τον αδελφό του Σάββα Χριστίδη διέκοψαν τις εργασίες τους στον Αλευρόμυλο δίπλα από τον Κεφαλόβρυσο, που νυχθημερόν εργαζόταν να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε αλεύρι που είχαν προκύψει με το κλείσιμο των αλευρομύλων της Λευκωσίας που γειτνίαζαν με τη Γραμμή Αντιπαράταξης.

Τα δύο αδέλφια έφυγαν προσωρινά προς το χωριό Αγκαστίνα μέχρι να ηρεμήσει, όπως πίστευαν, η κατάσταση. Απ’ εκεί όμως ο Χρίστος κάποια στιγμή έφυγε προς τη Βώνη για να μεταφέρει εκεί κάποιους γείτονες του και τελικά εγκλωβίστηκε μαζί με άλλους από τον τουρκικό στρατό που προέλαυνε προς την Αμμόχωστο. «Εκεί σφραγίστηκε η μοίρα του στα χέρια των βαρβάρων που τίποτε δεν σεβάστηκαν, ούτε Διεθνείς Συνθήκες για κράτηση αιχμαλώτων ούτε ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες» ανέφερε ο Πέτρος Καρεκλάς.

Συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταθέσεις, ο Χρίστος συνελήφθη την 15η Αυγούστου 1974 από Τούρκους στρατιώτες και Τουρκοκύπριους ενόπλους που μπήκαν στο χωριό Βώνη, μαζί με άλλους 8 πολίτες και 35 στρατιώτες. Ολοι τους είχαν εγκλωβιστεί από την προηγούμενη ημέρα στη Βώνη και είχαν φιλοξενηθεί σε δυο σπίτια. Επικαλούμενος μαρτυρίες των γυναικών που τους είχαν φιλοξενήσει, ο Δήμαρχος Κυθρέας ανέφερε πως η ομάδα αυτή των 44 συλληφθέντων οδηγήθηκε από ενόπλους Τουρκο"κύπριους" από τα γειτονικά χωριά Επηχώ και Μπέκογιου στο χωριό Επηχώ. «Από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους και ήταν όλοι καταγραμμένοι στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας».

Δημοφιλείς αναρτήσεις