Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Παίρνουν... στο Ανώτατο τον Χριστόφια

Καταχωρήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση για την άρση ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η αίτηση θα υποβληθεί από τον δικηγόρο Χρίστο Τριανταφυλλίδη ο οποίος εκπροσωπεί τους συγγενείς των 13 θυμάτων και άλλων τραματιών από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Το Ανώτατο όρισε την 8η Μαρτίου 2012 για οδηγίες.Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα «Alithia.com.cy» ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης καταχωρήθηκε η αίτηση στο Ανώτατο. Μέσω της αίτησης θα ζητείται η άδεια από το Ανώτατο για να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συγγενείς θεωρούν ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ή ακόμα και η πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή παράλειψης μπορεί να είναι ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Με βάση την αίτηση, ο Πρόεδρος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για καταστροφή της πυρίτιδας ώστε να παύσουν να εγκυμονούν κίνδυνοι της αυτοανάφλεξης της έκρηξης.Παράλληλα, θα τονίζεται η θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το πρακτικό της συνάντησης ημερομηνίας 10 Αυγούστου 2009 στην παρουσία των γενικών διευθυντών των Υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Συγκοινωνιών, της διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων και άλλων εκπροσώπων ή λειτουργών της Εθνικής Φρουράς, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Με βάση αυτή τη θέση: “Εφόσον η Κυβέρνηση θεωρεί ορθή τη συνέχιση της φύλαξης του φορτίου και το Τμήμα Τελωνείων δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η φύλαξη του φορτίου συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες».Να σημειωθεί ότι με βάση επιστολή που εστάλη από τους συγγενείς στον Γενικό Εισαγγελέα, «το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης πράξης ή παράλειψης κατά παράβαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα αρκεί για να αρθεί η ασυλία του Προέδρου».Στην ίδια επιστολή τονίζονται ακόμα τα εξής: «Στην έκθεση της Αστυνομίας αποδίδεται ευθύνη σε διάφορους χρησιμοποιώντας συνεχώς τη φράση «παρέλειψε να δώσει οδηγίες», «δεν έπραξε τα δέοντα ως όφειλε για να αποφευχθεί η έκρηξη», «παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε», «δεν ενδιαφέρθηκε για να μάθει το αποτέλεσμα των αναλύσεων».Στην επιστολή επισημαίνεται επί λέξει: «Δεν έχει σημασία σύμφωνα με τη νομολογία εάν ο Πρόεδρος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν εκτίμησε ορθά τον κίνδυνο του θανάτου που εν πάση περιπτώσει κατ’εμάς τον εκτίμησε πλήρως και ορθά λόγω του προφανούς κινδύνου και των ενημερώσεών του. Σημασία έχει μόνο εάν ο κίνδυνος αυτός θα ήταν προφανής προς ένα λογικό άνθρωπο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εύρους ενημέρωσης και αντίληψής του».

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ.

Οι συγγενείς με τον τρόπο αυτό ζητούν τη συμπερίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα άτομα που θα διωχθούν ποινικά. Ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης ο οποίος ετοίμασε την επιστολή μιλώντας στην «Α» ανέφερε ότι η ασυλία του Προέδρου μπορεί να αρθεί αφού δεν ενήργησε στη βάση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως εξήγησε, οι ενέργειες και οι αποφάσεις του Προέδρου καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση η άρση της ασυλίας μπορεί να επιτευχθεί αφού δεν έγινε καμιά συνεδρία και ούτε υπάρχει καμιά απόφαση του Υπουργικού σε σχέση με το φορτίο που προκάλεσε το θάνατο.Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την έκδοση των πορισμάτων Πόλυ Πολυβίου και της Αστυνομίας το όλο θέμα απασχόλησε τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να αρθεί η ασυλία του Προέδρου. Με βάση την απόφασή του δεν υπάρχει νομολογία που να είναι πλήρως ξεκάθαρη κατά πόσον η ανθρωποκτονία εντάσσεται στα αδικήματα που είναι ηθικής αισχρότητας ή ατιμωτικά. Να σημειωθεί ότι για την απόφασή του ο Γενικός συμβουλεύτηκε και έγκριτους νομικούς, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο εάν το θέμα παραπέμπετο στο Ανώτατο αυτόματα θα απορρίπτετο. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις