Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Αφερέγγυο το κράτος;


Ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με το πρόγραμμα παροχής κινήτρων για απασχόληση ανέργων, αφού πληθαίνουν καταγγελίες εργοδοτών οι οποίοι δεν έχουν λάβει το ποσό που αναλογεί στην κυβέρνηση για την κάλυψη των μισθών των υπαλλήλων τους. Την ίδια ώρα η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στο Sigmalive ότι οι υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για να επισπεύσουν τη διαδικασία πληρωμής.

Συγκεκριμένα εργοδότες κατήγγειλαν ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το ποσοστό του μισθού των υπαλλήλων που της αναλογεί, κάτι το οποίο προβλέπει το σχέδιο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να μένουν εκτεθειμένες.
«Με ποιο σκεπτικό να εμπιστευτώ ξανά το νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όταν μου χρωστούν ποσό το οποίο θα έπρεπε να καταβληθεί από τον περασμένο Ιούνιο», διερωτήθηκε κάποιος επιχειρηματίας.

"Παίρνουμε μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα"

Μάλιστα όπως δήλωσε στο Sigmalive, η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο, ήταν ότι το κονδύλι εξαντλήθηκε και θα πρέπει να περιμένει.

Η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε στο Sigmalive ότι όντως υπήρχε οικονομικό πρόβλημα προς τα τέλη του περασμένου έτους. Παρόλα αυτά όμως, το κύριο πρόβλημα στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, είναι διαδικαστικό τόνισε.

«Υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις και παίρνουμε μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν», υποστήριξε η Υπουργός.

Το πρόβλημα όπως μας εξήγησε, έγινε πιο έντονο όταν καταργήθηκε η πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων. Παρόλα αυτά το Υπουργείο έχει τοποθετήσει επιπλέον προσωπικό ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης και έγκρισης.

«Όσο αφορά το νέο σχέδιο για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και άμεσοι θα στέλνουμε πολύ μικρές προσκλήσεις ώστε να εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι τον επόμενο μήνα, να γίνονται οι εγκρίσεις και να ξεκινά άμεσα η επιχορήγηση», είπε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

«Τέχνασμα της κυβέρνησης το νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων»
Τα όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, δεν φαίνεται να πείθουν τους εργοδότες, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων αποτελεί τέχνασμα της κυβέρνησης για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, εις βάρος των εργοδοτών.

Κινούνται νομικά εναντίον της κυβέρνησης
Συγκεκριμένος επιχειρηματίας δήλωσε στο Sigmalive, ότι πλέον θα κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε. Τόνισε ότι η επιχείρηση του η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί τους υπάλληλους τους οποίους προσέλαβε μέσω του προγράμματος, έχει ελλείψεις στον προϋπολογισμό της λόγω της μη καταβολής του ποσού που αναλογεί στην κυβέρνηση.

Η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι σήμερα δεν τίθεται θέμα οικονομικού προβλήματος, και ότι το νέο πρόγραμμα παροχής κινήτρων για απασχόληση ανέργων, θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον εργοδοτών.Δημοφιλείς αναρτήσεις