Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

«Ηλεκτροσόκ» από τις αυξήσεις της ΑΗΚ

«Για λογαριασμό 100 ευρώ η αξία του ρεύματος είναι μόνο 70»


  • 10% ως αποτέλεσμα την έκρηξης στο Μαρί
  • 2% για τους ρύπους
  • Επιπρόσθετα τέλη για τις ευπαθείς ομάδες
  • Τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • 15% ΦΠΑ


«Όλες οι πιο πάνω επιβαρύνσεις αγγίζουν περίπου το 30%. Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής δηλαδή, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο 70 ευρώ», εξήγησε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Στην Ευρώπη το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, ο συντελεστής ΦΠΑ σε αρκετές χώρες της ΕΕ, είναι μειωμένος αφού το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται κοινωνικό αγαθό.

«Σε περιόδους ευημερίας δεν υπήρχαν τέτοιες επιβαρύνσεις»

Σε περιόδους ευημερίας και ευμάρειας δεν υπήρχαν τέτοιες επιβαρύνσεις, ενώ σε μια κρίσιμη εποχή για τα νοικοκυριά θυμήθηκαν να επιβαρύνουν επιπλέον τον καταναλωτή, είπε ο Λευτέρης Χριστοφόρου. «Αυτή είναι εντελώς αντιφατική πολιτική.»

Όσο αφορά τα επιχειρήματα της ΑΗΚ για ανάγκη επιβολής επιβαρύνσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρεία, είπε ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι για να γίνει αυτό.

«Το θέμα βιωσιμότητας προήλθε από την έκρηξη στο Μαρί. Θα την πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής;», διερωτήθηκε.

Τέλος χαρακτήρισε δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες τις αντιδράσεις των νοικοκυριών.

ΑΗΚ: "Δίκαια η επιβολή του τόκου υπερημερίας"

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι η επιβολή του τόκου υπερημερίας είναι δίκαια, αφού θα επιβαρυνθούν όσοι δεν είναι συνεπείς και όχι αυτοί που είναι συνεπείς.

Όσο αφορά την επιπλέον χρέωση των 5 ευρώ σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, εξήγησε ότι αφορά διοικητικά έξοδα, όπως υπενθυμίσεις οι οποίες θα αποστέλλονται.

ΠΕΚΠΟΙΖΩ: «Ξεδιάντροπη η πολιτική της ΑΗΚ»

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, σε σημερινή ανακοίνωση της χαρακτήρισε «διαχρονικά ξεδιάντροπη την κλιμακούμενη πολιτική της ΑΗΚ», η οποία όπως υποστηρίζει δεν σέβεται τους καταναλωτές, δεν λαμβάνει ούτε την κρίση ούτε την ανεργία ούτε τις δυσκολίες και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μια σειρά από κοινωνικές ομάδες όπως των πολυτέκνων των συνταξιούχων και άλλων.

Σε σημερινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η ΑΗΚ εκμεταλλεύεται το μονοπώλιο και την «αυτοκρατορική» της θέση για να επιβάλει το νέο χαράτσι στους πελάτες της.

Σχολιάζοντας την επιβολή του τόκου υπερημερίας, η Ένωση υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή συνιστά καθαρή ξεδιαντροπία αφού ισοδυναμεί με εκβιασμό και καταναγκασμό.

«Έτσι η ΑΗΚ μετατρέπεται σε ένα τραπεζικό ίδρυμα χωρίς ανταγωνισμό. Είναι αυτό επιτρεπτό και αποδεχτό σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ;» αναφέρετε.

Τέλος η ΠΕΚΠΟΙΖΩ απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, να αναλογιστούν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποι μας και να σταματήσουν αυτό το νέο χαράτσι, διαφορετικά ως σύνδεσμος θα στραφεί σε μέτρα αντίδρασης. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο προσφυγής σε θεσμικά όργανα τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις