Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!


H κυβέρνηση της Αυστρίας καταδίκασε τις απόψεις του επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας, Κριστόφ Λέιτλ ο οποίος σε συνέντευξη του επανέλαβε τις θέσεις που είχε διατυπώσει σε συνεντεύξεις του την περασμένη εβδομάδα, περί πώλησης ακατοίκητων ελληνικών νησιών στην Τουρκία. Η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ,σε ραδιοφωνική της συνέντευξη χθες τόνισε: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω μια τόσο προκλητική δήλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις προστριβές στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις».


Ο κ. Λέιτλ σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Profil υποστηρίζει ότι η πρόταση του είναι συμβολική. Ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, θα πρέπει να είναι πρόθυμο να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:

Profil: Προτείνατε το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος να πουλήσει «απομακρυσμένα, ακατοίκητα νησιά». Ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα;

Λέιτλ: Με κάθε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντείνονται τα ανθελληνικά αισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε να κάνουμε με ένα δημαγωγικό – λαϊκιστικό ρεύμα.

Profil: Η πρότασή σας όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημαγωγική – λαϊκίστικη…

Λέιτλ: Πρόκειται για το συμβολισμό: ότι δηλαδή ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, είναι πρόθυμο να παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του.

Profil: Ποιος όμως θα αγοράσει τα ακατοίκητα νησιά;

Λέιτλ: Κοιτάξτε το χάρτη. Η Τουρκία θα ενδιαφερόταν πάρα πολύ.

Profil: Εννοείτε τους Τούρκους επενδυτές;

Λέιτλ: Όχι. Το τουρκικό κράτος φυσικά. Για αυτό μίλησα για ακατοίκητα, απομακρυσμένα νησιά.

Profil: Δηλαδή να παραιτηθεί η Ελλάδα από το έδαφός της προς όφελος του ιστορικά μεγαλύτερου εχθρού της, της Τουρκίας; Το εννοείτε σοβαρά;

Λέιτλ: Ναι, φυσικά. Μακροπρόθεσμα βλέπω μια πολύ σημαντική σύγκλιση ανάμεσα στην Ε.Ε. –άρα την Ελλάδα- και την Τουρκία. Με μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λυθεί και το Κυπριακό. Η παραίτηση από μέρος της κυριαρχίας θα ήταν ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια.

Profil: Η Ελλάδα όμως έχει ήδη αναγκαστεί να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της –κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα. Αυτό δεν θα ήταν τίποτε άλλο από ταπείνωση. Πόσω μάλλον που η Τουρκία, ως χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε., δεν συμμετέχει στο μηχανισμό διάσωσης.

Λέιτλ: Αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά, έχετε δίκιο. Αντίστροφα: Αν οι Έλληνες το κάνουν αυτό από μόνοι τους ως συμβολική κίνηση, τι πιστεύετε; Τί επίδραση θα έχει στους λαϊκιστές;

Profil: Αν η Αυστρία συνεχίσει να συσσωρεύει χρέος, μπορείτε να φανταστείτε ότι θα πουλήσουμε το Mühlviertel; (περιοχή της Αυστρίας που συνορεύει με τη Βαυαρία και την Τσεχία,).

Λέιτλ: Όχι βέβαια. Αλλά αν η Αυστρία είχε ένα ακατοίκητο νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα, τότε αυτό θα μπορούσα να το φανταστώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις