Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Ακατάλληλα γεωργικά προϊόντα από τα κατεχόμενα


Σε καταγγελίες για εισαγωγή ακατάλληλων γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα προέβη με γραπτή του δήλωση το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Καταναλωτών Κλεάνθης Ερωτοκρίτου.


Επικαλούμενος διασταυρωμένες πληροφορίες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, και δημοσιεύματα στον τ/"κ" και ε/κ Τύπο [εφημερίδα “Κibris” (16/12/2011) και εφημερίδα « η Σημερινή» (28/12/2011)] ο κ. Ερωτόκριτος αναφέρει ότι «χιλιάδες τόνοι γεωργικά προϊόντα δεύτερης και τρίτης ποιότητας, φορτωμένα με καρκινογόνα φυτοφάρμακα έρχονται από την Τουρκία μέσω των κατεχόμενων λιμανιών μας και κατόπιν ανεπαρκούς κι αμφιβόλου υγειονομικού ελέγχου».

Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Καταναλωτών καταγγέλλει ότι τα προϊόντα αυτά σφραγίζονται από το τουρκο"κυπριακό" εμπορικό επιμελητήριο και τον Ευρωπαίο παρατηρητή στα κατεχόμενα, βαφτίζονται ως κυπριακά προϊόντα και ακολούθως έρχονται στις ελεύθερες περιοχές κατά τις μεσονύχτιες ώρες και τοποθετούνται σε κιβώτια Ελληνοκυπρίων παραγωγών.

«Ετσι ανυποψίαστοι Κύπριοι καταναλωτές αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα από λαϊκές αγορές και φρουταρίες χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική προέλευσή τους, τον παραγωγό, και ότι είναι φορτωμένα με απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση φυτοφάρμακα» συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές καταναλώνουν με αυτό τον τρόπο «τον αργό θάνατο».

« Ως επακόλουθο είναι τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στον τόπο μας και ο πλουτισμός Τούρκων, Τουρκο"κυπρίων" και ασυνείδητων Ελληνοκυπρίων εμπόρων» προσθέτει.

Διερωτάται δε «τι κάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών και οι αγροτικές οργανώσεις;».

Κάνει τέλος λόγο και για «ακατάλληλα τούβλα, σίδερο, αλουμίνιο, ντεπόζιτα νερού, χαλκοσωλήνες κλπ που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων και μάλιστα αφορολόγητα χωρίς να τηρούν τα κυπριακά πρότυπα» και διερωτάται «γιατί στρουθοκαμηλίζουν οι αρμόδιοι που τους πληρώνει ο λαός» και «γιατί ο πρόσφυγας είναι αναγκασμένος να αγοράζει ελαιόλαδο και λεμόνια από τη δική του κλεμμένη γη».


Δημοφιλείς αναρτήσεις