Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Περί αφελληνισμού και τουρκοποίησης…

Η Κύπρος είναι τόσο μικρή που δεν μπορούν να γίνουν δύο κράτη και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κυπριακός λαός, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις του, μετά τη λήξη του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Πέτρου Γιάλλουρου στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι «φθάνουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων», επανέλαβε ότι «λύση δεν υπάρχει, γιατί οι Τούρκοι τα θέλουν όλα» κατά την έκφραση του.


«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε, γιατί τα πήραν όλα οι Τούρκοι. Εκείνοι πρέπει να δώσουν σε μας και ιδιαίτερα η Κύπρος είναι τόσο μικρή που δεν μπορούν να γίνουν δύο κράτη και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κυπριακός λαός» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει πως σε περίπτωση που εγκαθιδρυθούν στην Κύπρο δύο κράτη, «είναι θέμα ελαχίστου χρόνου η Κύπρος να τουρκοποιηθεί, διότι (οι Τούρκοι) δεν θέλουν μόνο δύο κράτη, αλλά θέλουν και μια ελαφρά σύνδεση, ούτως ώστε να έχουν και το άλλο πόδι απ΄ εδώ».

«Νομίζω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο πολύ σύντομα ο λαός μας θα φύγει από τη γη των πατέρων του και θα δώσει ακόμα ένα λόγο και ευκαιρία περισσότερη για να τουρκοποιηθεί το νησί μας πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον ανησυχεί στο θέμα της παιδείας και αν υπάρχει προσπάθεια απομάκρυνσης της παιδείας από τις ελληνικές της ρίζες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «αυτό φαίνεται εξόφθαλμα και η σημερινή εγκύκλιος είναι για να κεντρίσει λίγο τον λαό μας».

«Δεν είναι για να του πω τι συμβαίνει. Ξέρει τι συμβαίνει. Δεν δίστασα να επαινέσω τον Υπουργό Παιδείας που όταν του είπαμε να αποσύρει κάποιο βιβλίο που δεν έπρεπε να μπει στο σχολείο, ο ίδιος το απέσυρε αμέσως. Εκείνο που θέλουμε είναι μια καλή συνεργασία με τον εκάστοτε Υπουργό», συμπλήρωσε.

Είπε ακολούθως ότι κυπριακή συνείδηση υπάρχει και ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα κυπριακή συνείδηση».

«Είμεθα Έλληνες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό του είπε πως «αυτοί που θέλουν να κάνουν κυπριακή συνείδηση παν ανάποδα».

«Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες και εκείνο που θέλω από εσάς είναι όταν θα μπαίνει ο δάσκαλος στην τάξη θα είναι απαράδεκτο, γιατί τέτοιες παραφωνίες είχαν ακουστεί, να λέει ότι είμεθα Κύπριοι και μιλούμε ελληνικά, δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σύγκρουση με την Εκκλησία. Δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος κράτησε μια όμορφη στάση και μια φιλική στάση με την Εκκλησία και δεν δυσκολεύουμε και να τον επαινέσω αλλά και να συνεργαστώ απόλυτα μαζί του», συμπλήρωσε.

Η επιθυμία μας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είναι μια καλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα με τον Υπουργό.

Σε ερώτηση αν η ανησυχία που έβγαινε από την εγκύκλιο του αφορούσε στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε «ασφαλώς και δεν δυσκολεύομαι να πω ότι το κατήφορο της παιδείας μας δεν ξεκίνησε από τον Χριστόφια».

«Συνεχίζεται από τον Χριστόφια, αλλά ξεκίνησε προηγουμένως, γι΄ αυτό πρέπει να προσγειωθούμε, πρέπει να διαφυλάξουμε την παιδεία μας, η παιδεία πρέπει να μείνει στα πλαίσια της ανθρωπιστικής παιδείας η οποία δοκιμάστηκε μέσα στους αιώνες και πέτυχε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι έχουν ακουστεί αρκετές παραφωνίες. «Μας έχουν καταγγείλει, γι’ αυτό βρήκα την ευκαιρία στην πρώτη συνάντηση που είχα με το νέο Υπουργό να του επιστήσω την προσοχή ότι πρέπει να εγκύψει σε αυτά για να μην επαναληφθούν αυτές οι παραφωνίες» ανέφερε.


Δημοφιλείς αναρτήσεις