Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Απειλεί ξανά η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Κόκκινο πανί για την Τουρκία ξανά το θέμα των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε μια νέα, άκρως προκλητική ανακοίνωση, η Τουρκία απειλεί με ένταση στην περιοχή εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε της Δευτέρα, στον β’ γύρο αδειοδότησης για έρευνες και σε άλλα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της. Άμεση η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλή. «Η τουρκία», τονίζει η ΥΠΕΞ « ακολουθεί την συνηθισμένη μέθοδο των απειλών και της πρόκλησης», προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ συνέπεσε με την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο.


Με ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απειλεί και πάλι η Τουρκία, αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στο β’ γύρο αδειοδότησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Σε προκλητική ανακοίνωση προέβη το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει ανεύθυνο και προκλητικό το μονομερές, όπως αναφέρει, βήμα των Ε/κ. Υποστηρίζει ότι ένα μέρος των οικοπέδων, στα οποία προκήρυξε διαγωνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αλλά και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 το ψευδοκράτος στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

«Η Τουρκία», ως μητέρα πατρίδα, «θα υπερασπιστεί και τα δικαιώματα των Τ/"κ"», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα προτείνει είτε να αναβληθούν οι έρευνες για μετά τη λύση του κυπριακού, είτε οι δύο πλευρές να συνέλθουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να αποφασίσουν για το μέλλον των υδρογονανθράκων.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι τα μέτρα των Ε/κ και τα αντίστοιχα μέτρα των Τ/"κ" θα προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.

Στα κατεχόμενα, εξάλλου, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ, απηύθυνε έκκληση σε διεθνείς εταιρείες να μην συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υποθαλάσσια τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κιουτσιούκ ανέφερε ότι οι Τ/"κ" έχουν ίσα δικαιώματα στην έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, ενώ συμπλήρωσε ότι η τ/"κ" πλευρά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της, με τη στήριξη της Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όποια εξορυκτική δραστηριότητα εκ μέρους χωρών και εταιρειών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των Τ/"κ", θα είναι παράνομη και αμφισβητήσιμη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις