Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Αυξάνεται το ενδιαφέρον Ελλαδιτών να εργαστούν στην Κύπρο

Σημαντικά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον που καταγράφεται από Ελλαδίτες για εργοδότηση στην Κύπρο, ενώ παρόμοια αύξηση παρουσιάζει και η προσπάθεια ελληνικών εταιρειών να εξασφαλίσουν συμβόλαια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο εξάμηνο, άτομα με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και απόφοιτοι λυκείου αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στην Κύπρο. Με βάση την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού (Στατιστική Υπηρεσία 2011), οι Ελλαδίτες εργαζόμενοι στην Κύπρο αριθμούσαν 31.000 άτομα και αποτελούσαν το 17,3% του συνόλου των 179.500 μη Κυπρίων εργαζομένων στη χώρα.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο, από τους 597 νέους εγγεγραμμένους, δηλαδή αυτούς που έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά στο μητρώο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 190 προέρχονταν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η απασχόληση των Ελλαδίτων επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις τομείς: στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο Ολύμπιος Τουμάζος, εκτελεστικός διευθυντής της RΑΙ Consultants ανέφερε στην εφημερίδα ότι η εργοδότηση Ελλαδίτων, εφόσον γίνεται νόμιμα και με σωστούς όρους εργασίας, είναι θετική. Η οικονομία, αναφέρει, μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία τους σε μεγαλύτερους οργανισμούς, τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και την παραγωγικότητά τους, καθώς συνήθως οι οικονομικοί μετανάστες εργάζονται πολύ αποδοτικά.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Νεοκλέους & ΣΙΑΔΕΠΕ, το 2010 λάμβαναν από την Ελλάδα τέσσερα βιογραφικά το μήνα και το 2011 έξι την ημέρα. Και μάλιστα από δικηγόρους με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ηλικίας 30-35 ετών.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον Ελλαδίτων να εργαστούν στην Κύπρο επιβεβαιώνει και ο ελεγκτικός οίκος Εrnst& Υoung. Για κάποιες θέσεις που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία, το 20% των αιτήσεων προερχόταν από την Ελλάδα. Επίσης, η ΡwC διαπιστώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον Ελλαδιτών για θέσεις που χειρίζεται ο Οίκος.

Στο μεταξύ, αυξάνεται και ο αριθμός των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα που αναζητούν συμβόλαια και από την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που εγγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Το σύστημα λειτούργησε το καλοκαίρι του 2009 και μέχρι τέλος του έτους, σε σύνολο 900 εγγεγραμμένων εταιρειών, οι 60 είχαν έδρα την Ελλάδα. Το 2011 από τις 1.494 εταιρείες οι 238 ήταν Ελλαδικές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις