Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου σχετικά με τις συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια


Το Πολιτικό Γραφείο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) μετά από μελέτη των χθεσινών διαρροών προς τον τύπο, του εγγράφου του Προεδρικού προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σχετικά με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις του Προέδρου κ. Χριστόφια σε συγκεκριμένες πτυχές του προβλήματος, θεωρεί πως η ακολουθούμενη πορεία δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού Ελληνισμού. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για την αρνητική στάση που τηρήσαμε ως προς τις διαπραγματεύσεις στην βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης η οποία αναγάγει την Τουρκο"κυπριακή" μειονότητα σε κοινότητα. Θεωρούμε επίσης πως έχουμε δικαιωθεί για πολλοστή φορά και για την ξεκάθαρη αντιομοσπονδιακή θέση που έχουμε πάρει από την αρχή της δημιουργίας μας.

Απαράδεκτα είναι τα όσα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης από τον κ. Χριστόφια (και τους προκατόχους του βέβαια) ως προς το περίγραμμα λύσης, καθώς αυτά που προτείνονται καταπατούν τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου, δίνουν υπερπρονόμια στην τουρκική μειονότητα και δίνουν στην Τουρκία έμμεσα τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, απειλώντας την ύπαρξη του Ελληνισμού στο νησί.

Συγκεκριμένα το δικαίωμα εγκατάστασης των Ελλήνων της Κύπρου θα υφίσταται περιορισμούς. Δηλαδή μετά από κάποιο ποσοστό ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος (πλην Ελλαδιτών) θα μπορεί να εγκαθίσταται στην Κερύνεια αλλά δεν θα μπορεί όμως ένας αντίστοιχος Έλληνας της Κύπρου. Περαιτέρω μειώνονται τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου που θα εγκατασταθούν στην Τουρκο"κυπριακή" ζώνη (όσων τελικά θα επιστρέψουν) καθώς δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν για τους Γερουσιαστές της ζώνης τους.

Στο περιουσιακό γίνεται λόγος για επιστροφή του 60% των προσφύγων, αναγνωρίζονται στους σφετεριστές των περιουσιών δικαιώματα πάνω στην περιουσία, ενώ αρκετοί πρόσφυγες αποκλείονται από τις περιουσίες τους εξ' αρχής.

Μέσα στις προτάσεις υπάρχουν πολλά άλλα διαιρετικά στοιχεία όπως δύο ξεχωριστά κέντρα ελέγχου για το FIR, δικαίωμα στα συνιστώντα κρατίδια να συνάπτουν εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες, ενώ η ασφάλεια του νέου κράτους παραδίδεται στην στρατιωτικά ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις χειρότερες πτυχές όμως των συμφωνηθέντων είναι η απόδοση των 4 ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες μετά την λύση, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος θα "εντάξει" την Τουρκία στην Ε.Ε από την πίσω πόρτα.

Θεωρούμε τις προτάσεις αυτές ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και εθνικά επικίνδυνες για το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δηλώνουμε πως ένα σχέδιο λύσης με αυτό το περιεχόμενο, θα το πολεμήσουμε με όλες μας τις διαθέσιμες δυνάμεις για να το αποτρέψουμε από το να επιβληθεί.


Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις