Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Ορατό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης-Υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας για την κυπριακή αγορά
  • Η απομείωση των ελληνικών ομολόγων προκαλεί τριγμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου
  • Οι κυπριακές τράπεζες άρχισαν ήδη να μετρούν τις επιπτώσεις
  • Το «κούρεμα» θα αφήσει τις Τράπεζες Κύπρου-M.Λαϊκή με απώλειες δις. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 2 δις
  • H Μαρφίν 3 δις και η Ελληνική Τράπεζα 100 εκατομμυρίων ευρώ
  • Οι τρεις τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Ελλάδα δάνεια περίπου 30 δις
  • Συρρίκνωση ελληνικής οικονομίας-απώλειες εκατοντάδων εκατομ. ετησίως
Ορατό είναι το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, προειδοποιεί ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Χαραλάμπους. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για το κράτος η στήριξη, την οποία πιθανώς να κληθεί να παραχωρήσει στις τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν το μηχανισμό, αφού και το ίδιο το κράτος, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε στήριξη, θα χρειαστεί να αποταθεί για δανεισμό στο εξωτερικό και πιθανόν στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν τη λύση συμμετοχής ξένων επενδυτών ή να προσπαθήσουν να αντλήσουν μόνο από τους υφιστάμενους μετόχους τα ποσά που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους. Στη δεύτερη όμως περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει ασφυξία η κυπριακή αγορά.Ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε στο Sigmalive ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν παρακτεθεί σε ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα το ποσό, το οποίο χρειάζονται τώρα για ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους να είναι τεράστιο, λαμβανομένων υπόψη και των μεγεθών της Κύπρου.

Το ποσό αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, στα 3,5 δις ευρώ και αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Κύπρου. Τέτοιο ποσό, είπε, ποτέ πριν δεν αντλήθηκε από τις τράπεζες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τόνισε, εξάλλου, ότι καμία χώρα στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζει αυτού του μεγέθους το πρόβλημα σε ότι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ούτε ακόμα και οι ίδιες τράπεζες στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους, είναι ορατό το ενδεχόμενο και οι δύο ή μια εκ ων δύο τραπεζών να χρειαστεί να καταφύγει στο κράτος για στήριξη. Το κράτος, όμως, έχει τα δικά του προβλήματα και δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Κατά συνέπεια, το ίδιο το κράτος θα πρέπει να αποταθεί για δανεισμό στο εξωτερικό και πιθανόν στην ΕΕ.

Τι είναι ο μηχανισμός στήριξης
Η ΕΕ έχει προβεί στη δημιουργία κάποιων υποδομών , όπως είναι τα δυο ταμεία στήριξης, χρηματοοικονομικής βοήθειας, τα οποία στόχο έχουν τη στήριξη, με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρών, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στις ελεύθερες αγορές για δανεισμό.

Κάποια χώρα η οποία έχει προβλήματα, σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρέους της ή χρειάζεται γενικότερα να αντλήσει χρήματα, μπορεί να αποταθεί σε αυτά τα ταμεία.

Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί η τελική εξόφληση των δανείων, η Ευρώπη θέτει κάποιους όρους. Ζητά τη λήψη μέτρων, όπως περικοπές μισθών, απολύσεις κλπ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα χωρών όπως, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία,  οι οποίες εντάχθηκαν στο μηχανισμό
Υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης σε περίπτωση μη κρατικής στήριξης
Στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες δεν λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται από το κράτος, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης, διότι όταν το κοινό αντιληφθεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους καταθέτες, με όλα τα παρεπόμενα

Ως εκ τούτου, το κράτος δεν έχει άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο, παρά αν του ζητηθεί και αν κρίνει και το ίδιο πως αυτό πρέπει να κάνει, να καταφύγει σε υποστήριξη. Αυτό σημαίνει πως το κράτος πρέπει να αποταθεί στο εξωτερικό για δανεισμό. Θα δανειστεί, για να δανείσει.   
Η άλλη επιλογή
Η εναλλακτική επιλογή για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως την αποτυπώνει ο κ. Χαραλάμπους, είναι να προσπαθήσουν οι ίδιες να βρουν κάποιους μεγάλους, ξένους επενδυτές, οι οποίοι να μετάσχουν στο κεφάλαιο τους.

Διακρίνεται, παρόλα αυτά σε αυτή την περίπτωση, μεγάλος κίνδυνος, οι τράπεζες να πάψουν να έχουν χαρακτήρα κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των ποσών, οι ξένοι επενδυτές θα αποκτήσουν τόσο μεγάλο αριθμό των μετοχών των τραπεζών που στο τέλος θα αποκτήσουν και τον έλεγχο.

Δίκοπο μαχαίρι
Δίκοπο μαχαίρι καθίσταται για τις τράπεζες και το κράτος η όποια απόφαση ληφθεί και που θα αποσκοπεί στη στήριξη τους.

Οι τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν τη λύση συμμετοχής ξένων επενδυτών και εξαρτάται και από το κράτος, εάν είναι διατεθειμένο να τους το επιτρέψει διότι οι ξένοι, προσθέτει ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε ένα βαθμό θα αποκτήσουν τον έλεγχο. Η άλλη επιλογή είναι ενδεχομένως ο μηχανισμός. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους 2-3 μήνες, εκτιμά ο κ. Χαραλάμπους.

Ερωτηθείς ο κ. Χαραλάμπους εάν υπάρχουν, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, πρόθυμοι επενδυτές, απάντησε ότι "πάντοτε υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι επενδυτές αλλά θα δώσουν τα λεφτά τους με πολύ αυστηρές απαιτήσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις". Ακόμα και αυτή η λύση όμως εκτιμάται ότι θα είναι οδυνηρή τόσο για τις τράπεζες όσο και για τον τόπο.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθίσταται η όποια απόφαση για βοήθεια το τραπεζών, «εκτός και αν γίνει το θαύμα και μπορέσουν οι τράπεζες να αντλήσουν μόνο από τους υφιστάμενους μετόχους τα ποσά που χρειάζονται». Εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρα δύσκολο, σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, αφού, σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο «είναι δύσκολο να μπορέσουν  οι μέτοχοι  να βρουν και να διαθέσουν προς τις τράπεζες 3μιση δις που χρειάζονται».

Υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας για την κυπριακή αγορά
Ακόμα και στην περίπτωση όμως που καταφέρουν να τα αντλήσουν και να απορροφήσουν τα 3μιση δις, τα πλείστα από την κυπριακή αγορά, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των τραπεζών, υπάρχει κίνδυνος να πάθει ασφυξία η κυπριακή αγορά.

Στο μεταξύ, μεγάλες απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριοo, μετά τη χθεσινή συμφωνία στις Βρυξέλλες για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τις ζημιές για το 2011 που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου. 10,34% πτώση στον Γενικό Δείκτη Τιμών και 10,87% στον τομέα των τραπεζών.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις