Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Κρέας …ότι να ναι στο πιάτο των στρατιωτών

Πράγματα και θαύματα άκουσαν σήμερα οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, εξετάζοντας το μείζων, όπως εξελίσσεται θέμα προμήθειας προς την Εθνική Φρουρά χοιρινού αντί βοδινού κρέατος. Ένα απίστευτο αλαλούμ σε ότι αφορά τον έλεγχο από την Εθνική Φρουρά των όρων των συμβολαίων προμήθειας τροφίμων αλλά και μια σωρεία παραβάσεων από πλευράς του εδώ και εφτά χρόνια προμηθευτή, παραβάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των στρατιωτών, είναι το σκηνικό που συνθέτει ένα πρώτης τάξεως σκάνδαλο στους κόλπους του υπουργείου άμυνας και του ΓΕΕΦ.

Μισοί» έλεγχοι


Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας έγινε εκτενής αναφορά στον τρόπο παραλαβής και ελέγχου των τροφίμων από την Εθνική Φρουρά. Όπως λέχθηκε, ο μοναδικός κτηνίατρος του στρατού, ελέγχει δειγματοληπτικά τα κουτιά, στα οποία περιέχεται το κρέας και τα σφραγίζει, δίνοντας το πράσινο φως για την προώθηση τους στα στρατόπεδα. Γι αυτό και δεν έγινε εξ’ αρχής αντιληπτή η απάτη του προμηθευτή. Μετά παρέλευση μιας βδομάδας, ο διάφορες μονάδες επικοινωνούσαν με την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΦ, ενημερώνοντας την για την διαφορά που υπήρχε στο κρέας.

Γι αυτό και το ΓΕΕΦ αποφάσισε να αποστείλει δείγματα του κρέατος σε εργαστήριο του Βερολίνου (δεν γίνονται τέτοιου είδους αναλύσεις στην Κύπρο) για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για βοδινό ή χοιρινό!

Πρόστιμο 850 ευρώ!

Μετά τα «ενοχοποιητικά» για τον προμηθευτή αποτελέσματα, το επιβλήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας συνολικό πρόστιμο ύψους 7,500 χιλιάδων ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρόστιμο γύρω από την παρανομία στην οποία προέβη ο προμηθευτής ανέρχεται μόλις στα 850 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν στην κάλυψη των εξόδων για τις αναλύσεις που διενεργήθηκαν στο Βερολίνο αλλά και στη διαφορά της τιμής του βοδινού από του χοιρινού κρέατος που προωθήθηκε στα στρατόπεδα .

«Έγινε κατά λάθος»!

Ο ίδιος ο προμηθευτής, με επιστολή του δικαιολογήθηκε προς το Υπουργείο Άμυνας ότι το χοιρινό κρέας μπήκε κατά λάθος στην παραγγελία! Και οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως πείστηκαν, καθώς δεν προχώρησαν σε καταγγελία στην αστυνομία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με βάση το συμβόλαιο, σε τέτοιες περιπτώσεις προνοείται ποινική δίωξη μέχρι και φυλάκιση.

Όπως επισημάνθηκε από τους αρμοδίους πάντως, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν με ακρίβεια κατά πόσον η εν λόγω απάτη είχε γίνει και στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω κύριος προμηθεύει ακόμα με τρόφιμα την Εθνική φρουρά, η οποία φαίνεται πως «φοβάται» μην τον χάσει, καθώς δύσκολα εντοπίζονται, όπως επισημάνθηκε, προμηθευτές που μπορούν να παρέχουν τρόφιμα σε τόσο μεγάλες ποσότητες!

«Ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης»

Οι αποκαλύψεις όμως δεν περιορίστηκαν μέχρις εδώ. Όπως αναφέρθηκε από στελέχη της ΕΦ, κατά την παραλαβή κρέατος από τον ίδιο προμηθευτή διαπιστώθηκε τυχαία ότι αυτό φυλασσόταν σε λανθασμένες συνθήκες ψύξης. Αναλυτικότερα, τονίστηκε ότι με βάση το πρωτόκολλο, το κρέας πρέπει να φυλάσσεται στους μείον 12 με μείον 18 βαθμούς κελσίου, ενώ όπως διαπιστώθηκε, φυλασσόταν σε ψυγείο στους μόλις μηδέν βαθμούς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το κρέας μεταφέρεται σε εντελώς ακατάλληλα οχήματα.

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ ανέφερε πως δεν πρέπει να κατακεραυνώνεται η Εθνική Φρουρά για λάθη άλλων υπηρεσιών, τονίζοντας πως αρμόδιες για την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας των αυτοκινήτων και του ελέγχου των συνθηκών ψύξης των κρεάτων είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αφού άκουσαν το όσα απίστευτα λέχθηκαν εντός της επιτροπής, οι βουλευτές διαπίστωσαν αρκετά κενά και τόνισαν ότι θα επανέλθουν στο ίδιο θέμα σε περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα καλέσουν σε νέα συνεδρία τόσο τις Υγειονομικές όσο και τις Κτηνιατρικές υπηρεσίας για να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις επί του θέματος.

Θα ζητηθεί επίσης η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας για θέματα προσφορών και ρητρών που αφορούν την ευθύνη του προμηθευτή.

Δε φτάνει που πλέον η ΕΦ δεν προμηθεύεται με καινούργιο εξοπλισμό ενώ η μισή πατρίδα μας είναι τουρκοκρατούμενη, κοντεύουν να δηλητηριάσουν και τους εθνοφρουρούς. Η αμέλεια και η ανεπάρκεια έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις