Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Μίκης Μάντακας, ένας Ιδεολόγος Ήρωας Εθνικιστής

 Άγνωστος στην συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μας όπως και στους υπόλοιπους Έλληνες η φυσιογνωμία του Έλληνα σπουδαστή Μίκη Μάντακα. Ο Μιχάλης Μάντακας, ο Μίκης όπως τον φώναζαν οι συμφοιτητές του, ήταν ένας από τους πολλούς Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70 στην Ιταλία. Αν και προερχόταν από μια οικογένεια με αντιχουντικό παρελθόν (ο πατέρας του είχε αποστρατευθεί από το καθεστώς της 21ης Απριλίου), ο Μάντακας έγινε στόχος των Ιταλών αντιφασιστών, στο Πανεπιστήμιο που φοιτούσε στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να επιζητήσει μεταγραφή του στην Ρώμη όπου και το πετυχαίνει.

Στην Ρώμη έρχεται σε επαφή με το ΕΣΕΣΙ (Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας) και οργανώνεται πολιτικά στο FUAN, το φοιτητικό κίνημα των Ιταλών Εθνικιστών του MSI (Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα). Τον καιρό εκείνο στην Ιταλία είχε εξαπλωθεί η κόκκινη τρομοκρατία από τους αριστερούς, αριστεριστές και αναρχικούς, οι οποίοι είχαν και ως μότο τους πως «Το να σκοτώσεις ένα φασίστα δεν είναι έγκλημα». Μεγάλο σημείο τριβής και έντασης ήταν τα Πανεπιστήμια, στα οποία δίνονταν ομηρικές μάχες για την επικράτηση μεταξύ του FUAN και των αριστερίστικων οργανώσεων.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1975, το κλίμα ήταν από το πρωί τεταμένο καθώς θα διεξαγόταν η δίκη των δολοφόνων, των παιδιών ενός στελέχους του MSI. Ορδές αριστεριστών και αναρχικών προσπαθούσαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Δικαστηρίου, για να ματαιώσουν την δίκη ενώ μια άλλη πολυπληθέστερη ομάδα ακροαριστερών επιτίθεται στα γραφεία του FUAN, στην Piazza Risorgimento. Μέσα στα γραφεία βρισκόταν και ο Μίκης Μάντακας με ελάχιστους συναγωνιστές του, οι οποίοι επιχείρησαν έξοδο για να διασπάσουν τον κλοιό των ακροαριστερών.


Τότε οι αριστεριστές ανοίγουν πυρ κατά των Εθνικιστών. Ο Μίκης Μάντακας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των κόκκινων… Οι συναγωνιστές του μεταφέρουν το σώμα του στα γραφεία, στα οποία καταφθάνουν και δεκάδες εθνικιστών αγριεμένων από τα νέα του θανάτου του.
Ο Μίκης Μάντακας έπεσε για τις ιδέες του, έπεσε κρατώντας ψηλά τα λάβαρα του Εθνικισμού για μια ιδεολογία που οι ρίζες της ξεκινούν από την Αρχαία Σπάρτη και την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και έχει ποτιστεί από το αίμα όχι μόνο Ελλήνων αλλά και πολλών Ευρωπαίων αγωνιστών κατά την διάρκεια της ιστορίας.

Κάθε 28 του Φλεβάρη, οι συναγωνιστές του Μιχάλη συναντιούνται στην Piazza Mantakas όπως ονομάστηκε η πλατεία που δολοφονήθηκε ο Έλληνας σπουδαστής, σε μια λιτή τελετή μνήμης. Έτσι κι εμείς ως Ε.Κ.Ε.Κ.Φ «Μέτωπο Φοιτητών» του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου(Ε.ΛΑ.Μ.), θεωρούμε καθήκον μας να στεκόμαστε προσοχή και να τιμούμε τον σύγχρονο Έλληνα Ήρωα της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Έχοντάς τον ως φάρο και οδηγό βροντοφωνάζουμε:

Μίκης Μάντακας. Presente!

Δημοφιλείς αναρτήσεις