Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Ούτε σεντ από την ΕΕ για το Bασιλικό


Καμία βοήθεια δεν δικαιούται η Κύπρος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για τις ζημιές που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού μετά την τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στο σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.

Ο Γιοχάνες Χαν εξήγησε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματική βοήθεια αφού βάση των κανονισμών της ΕΕ οι ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής, αλλά εντάσσονται στις ονομαζόμενες τεχνολογικές καταστροφές.

Ο κ. Χαν αν και επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η έκθεση, όπως είπε, είναι αρκετά ξεκάθαρη και η έκρηξη στο Βασιλικό δεν θεωρείται φυσική καταστροφή. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι δεν μπορεί να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές καθώς η περιουσία ήταν ασφαλισμένη.

Μάλιστα θύμισε ότι το 2008 το Ταμειο Αλληλεγγυης παραχώρησε βοήθεια στην Κυπρο για τις επιπτώσεις της ξηρασίας, η οποία θεωρείται φυσική καταστροφή.

Βάσει τον κανονισμών, συνέχισε ο Γιοχανες Χαν, το Ταμείο Αλληλεγγύης παραχωρεί σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, βοήθεια ύψους 2,5% των συνολικών ζημιών, κάτι όμως που δε μπορεί να ισχύσει για το Βασιλικό.

Οι εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών έκαναν λόγο για ζημιές ύψους 700 εκατομμυρίων και το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει το 2,5 τοις εκατό των ζημιών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις