Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Στο 9,3% η ανεργία στην Κύπρο

Στο έλεος της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας είναι οι Κύπριοι, σύμφωνα με σημερινά στοιχειά της Eurostat. Το κύμα απολύσεων που ξέσπασε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Η ανεργία στην Κύπρο αυξήθηκε με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μετά την Ελλάδα ενώ ανέβηκε για πρώτη φορά στο 9,3% το Δεκέμβριο. Πρόκειται για το χειρότερο έτος στην αγορά εργασίας από το 1974.


Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, το Δεκέμβριο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,3% έναντι 9% το Νοέμβριο και 6,1% το Δεκέμβριο του 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι, αφού ακόμα και αυτοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε εργασία.

Το ποσοστό των νέων ανέργων, κάτω των 25 ετών, ανήλθε στο 25,8%. Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε στο 9,1%, από 8,8% τον Νοέμβριο, ενώ των ανδρών στο 9,5%, από 9,2%.

Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, σε αντίθεση με την Κύπρο, η ανεργία παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,9% από 9,9% το Νοέμβριο και στην ευρωζώνη στο 10,4% από 10,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, συνολικά στην Ε.Ε. των «27», ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 23,816 εκατ. άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 16,469 εκατ. είναι άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Bέβαια κάποιο κύριοι σε υπουργεία και βουλή καλά την έχουν, σταθερό μισθό και σίγουρο μέλλον. Το ίδιο πολιτικοί πρόσφυγες (που πρόσφατα τους δόθηκαν ακόμα 5 εκατομμύρια ευρώ) και Τούρκοι, μόνο ο Έλληνας δεν έχει να φάει μέσα στην ίδια του την πατρίδα και τα παιδιά του λυποθημούν μέσα στις τάξεις, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στην Πάφο.

Αυτά ας τα αναλογιστούν όλοι οι συμπατριώτες μας, και ο κάθε ένας από εμάς είναι καιρός να γυρίσει πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο. Θέλουμε επιτέλους κάποιο που να νοιάζεται για το κοινό καλό και όχι αυτό της τσέπης του. Θέλουμε με δύο λέξεις ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις