Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Fitch: Νέα υποβάθμιση της Κύπρου


Υποβάθμιση της Κύπρου με άλλες τέσσερεις χώρες της Ευρώπης πραγματοποίησαν οι Fitch, διατηρώντας παράλληλα το αρνητικό outlook της οικονομίας του τόπου.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης έθεσε την Κύπρο σε αρνητικό ορίζοντα -εκ νέου- θέτοντας παράλληλα βαθμολογία για το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας στο ΒΒΒ-, μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk. Εξάλλου, το ΒΒΒ- είναι το έκατο σκαλοπάτι των διαβαθμίσεων των Fitch Ratings.
Πέραν της Κύπρου υποβαθμίστηκαν οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου.
Σημαντική αναφορά του οίκου γίνεται παράλληλα στην στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Εξάλλου αναφέρεται πως η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα αντανακλά τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο διεθνής οικός εκτιμά ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται για ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγάλων τραπεζών σε core tier 1 της ταξης του 10% σε περίπτωση haircut ύψους 50% φθάνουν το 0,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση κουρέματος 70% οι ανάγκες φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ ή το 9,9% του ΑΕΠ.
Τονίζεται ακόμη πως αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές, η Κύπρος θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Ο οίκος σημειώνει πάντως και την απώλεια της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, που συνεπάγεται την ανάγκη λήψης εξωτερικής βοήθειας σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική αβεβαιότητα σε Κύπρο και Ευρωζώνη.
Οι Fitch παράλληλα αναφέρονται και στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τονίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για έλλειμμα ίσο με 2,5% του ΑΕΠ. Οι Fitch αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 3% αλλά αντιμετωπίζουν θετικά τα μέτρα ψηφίστηκαν με ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο αρνητικός ορίζοντας αντικατοπτρίζει πρώτιστα τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης της Ευρωζώνης, ενώ θα προκύψουν και νέες υποβαθμίσεις αν αποτύχει η δημοσιονομική εξυγίανση, αν η κυβέρνηση αποτύχει να λάβει έγκαιρο και επαρκή εξωτερικό δανεισμό και αν φύγουν καταθέσεις από τις εγχώριες τράπεζες.
Οι βαθμολογίες της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Κύπρος βρίσκεται 'ενα βήμα από την κατηγορία junk βάσει των αξιολογήσεων από Moody's και Fitch, ενώ εντός κατηγορίας junk βάσει της αξιολόγησης από τους Standard & Poor's/.

Δημοφιλείς αναρτήσεις