Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Βροχή καταγγελιών για "βασιλικά επιδόματα" αλλοδαπών


Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που ταλανίζουν της κυπριακή κοινωνία, με αριθμούς και υποθέσεις που … σκανδαλίζουν τους πολίτες, άγγιξε χθες η εκπομπή «60 λεπτά». Τα «βασιλικά επιδόματα» που δίδονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της εκπομπής, με καταγγελίες και αποκαλύψεις που έρχονται να ενισχύσουν την οργή των πολιτών για ένα «τρύπιο» σύστημα που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των καιρών, κοστίζοντας στα κρατικά ταμεία ένα τεράστιο κονδύλι κάθε χρόνο.


Πολιτικοί πρόσφυγες που πληρώνονται με επιδόματα …για να κάθονται, επιδόματα σε απορριφθέντες αλλοδαπούς και μια Αναθεωρητική Αρχή προσφυγών που κινείται με ρυθμούς χελώνας είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό των επιδομάτων «πρόκληση».

Καταγγελίες  που σοκάρουν

-Ιρανός με άδεια παραμονής μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και χωρίς καμιά παραπομπή για εργασία (φυσικά πληρώνεται το επίδομα του) επιθυμεί εργασία στην εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας με κατώτατο μισθό €2000!

-Ιρανός, παραπέμφθηκε 31 φορές για εργασία, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται μόνο να εργαστεί ως ψυκτικός και όχι ως εργάτης, ενώ σε κάποιες από τις δουλειές που στάλθηκε δεν παρουσιάστηκε!

- Ιρακινός, του οποίου οι προσωρινή άδεια παραμονής λήγει του Μάιο του 2012, παραπέμφθηκε 22 φορές για εργασία με διάφορα αποτελέσματα. Στα σχόλια του γραφείου ευημερίας συμπεριλαμβάνεται η επιθετική συμπεριφορά.

-48χρονος αλλοδαπός που βρίσκεται στην Κύπρο από το 1998, λαμβάνει κανονικά το επίδομα του, ενώ στα σχόλια σημειώνεται πως έκανε και φυλακή για παράνομη κατοχή όπλου.

- Άλλος Ιρανός, 40 ετών, λαμβάνει κανονικά επίδομα, ενώ στο όνομα του είναι εγγεγραμμένα δύο αυτοκίνητα!

- 36χρονος που βρίσκεται στην Κύπρο από το 2007, παρόλο που δεν παρουσιαζόταν στο επαρχιακό δικαστήριο για υπερπλήρωσε στις Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας, εντούτοις οι υπηρεσίες συνέχιζαν να του αποστέλλουν του επίδομα, το οποίο και λαμβάνει μέχρι σήμερα.

- Άλλη υπόθεση, την οποία είχε δημοσιεύσει παλιά το Sigmalive, αφορά τετραμελή οικογένεια Παλαιστινίων. Πρόκειται για 81χρονο, ο οποίος διαμένει μαζί με τα τρία ενήλικα παιδιά του, ηλικίας 44 και 51 χρονών (δίδυμα). Είναι δικαιούχοι δημοσίου βοηθήματος ύψους €1680 μηνιαίως!

Οι ιστορίες αυτές προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, είναι όμως ενδεικτικές της κατάστασης και του συστήματος που νοσεί και χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης.

Στα πλαίσια της εκπομπής, ο Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε επίσης τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννο Λαμάρη ότι έβαλε στο «ψυγείο» την πρόταση νόμου του ιδίου του κ. Κουλία και άλλων τεσσάρων βουλευτών άλλων κομμάτων για διαφοροποίηση της επιδοματικής πολιτικής.

Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι χωρίς να υπάρχει λόγος, αποφάσισε να δώσει εφάπαξ σε Τ/"κ" για τις κοινωνικές ασφαλίσεις που έβαζαν πριν από το 1974.


  21,2 εκ ευρώ δόθηκαν κατά το έτος 2010 σε λήπτες δημοσίου βοηθήματος σε υπηκόους τρίτων χωρών

  Κάθε μηνά αποδεσμεύονται από το ταμείο του κράτους 1,478,986 ευρώ για 1323 αλλοδαπούς δικαιούχους


  Βοηθήματα λαμβάνουν και παράνομοι αιτητές που εισήλθαν από τα κατεχόμενα


  83 περιπτώσεις αλλοδαπών τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους συνέχισαν να λαμβάνουν επίδομα

  "Μιλά" η έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη

  Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη, για τα«βασιλικά» επιδόματα που δίνονται σε υπηκόους τρίτων χωρών, λήπτες δημοσίου βοηθήματος φωτίζουν ακόμη περισσότερο το θέμα. 21,2 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν κατά το έτος 2010, από τα κρατικά ταμεία ως δημόσια βοηθήματα σε αιτητές πολιτικού ασύλου, σε πολιτικούς πρόσφυγες αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους.
   
  Η Γενική Ελέγκτρια στην Έκθεση της, επισημαίνει και κάτι ακόμη. Δημόσιο βοήθημα λαμβάνουν αλλοδαποί αιτητές πολιτικού ασύλου οι οποίοι εισήλθαν στο νησί από τα κατεχόμενα, δηλαδή παράνομα.

  Οι επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας αγγίζουν και τα κέντρα φιλοξενίας τα οποία κοστίζουν υπέρογκα ποσά στο κράτος. Συγκεκριμένα υπάρχουν 1090 αιτητές ασύλου οι οποίοι φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής και των οποίων η αίτηση τους ακόμη εκκρεμεί. Αυτοί διαπιστώνεται ότι κοστίζουν στο κράτος 1000 ευρώ έκαστος.. Άρα για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων πληρώνουμε 4000 ευρώ τον μηνά.

  Η υπηρεσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη εντόπισε 83 περιπτώσεις αλλοδαπών, που ενώ η αίτηση τους είχε απορριφθεί από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, το δευτεροβάθμιο όργανο που εξετάζει τις αιτήσεις παροχής ιδιότητας πολιτικού πρόσφυγα, συνέχιζαν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα. Δηλαδή ενώ απορρίφθηκαν πληρώνονταν κανονικά.

  Κατά το μηνά Σεπτέμβριο του 2011 το κράτος συνολικά ξόδεψε 725,227,45 ευρώ σε επιδόματα για αιτητές πολιτικού ασύλου. Ενώ τον ίδιο μήνα για τους πολιτικούς πρόσφυγες το ποσό άνελθε στις 117.101,59 ευρώ. Συνολικά για ένα μήνα αποδεσμεύθηκε κονδύλι ύψους 1,478,986 για τις πιο πάνω κατηγορίες επιδομάτων σε μετανάστες.

  Με λίγα λόγια, κάθε μήνα αποδεσμεύονται από το ταμείο του κράτους 1,478,986 ευρώ για 1323 αλλοδαπούς δικαιούχους με 3129 εξαρτώμενα πρόσωπα.

  Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

  Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφυγών, εξετάζει δευτεροβάθμια τις απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου. Για να περατωθεί η έρευνα για κάθε περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δύο χρόνια, με τον αιτητή όμως να συνεχίζει να επωφελείται το δημόσιο βοήθημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Στην συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο, εξετάζει στα πλαίσια προσφύγων τις αποφάσεις της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφυγών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει, από ένα χρόνο στις καλύτερες των περιπτώσεων, μέχρι όμως και τρία χρονιά!!!

  Αν τώρα η αναθεωρητική αρχή απορρίψει την αίτηση, κατά μέσο όρο σε δυόμιση έως τρία χρονιά, ενημερώνει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Από εκεί αποστέλλεται επιστολή προς τον αιτητή για να ενημερωθεί πως πρέπει να αναχωρήσει από την Δημοκρατία.

  Ο φάκελος του αιτητή μεταφέρεται στην Αστυνομία, οπόταν αρχίζει και η προσπάθεια εντοπισμού του από τις Αρχές. Που στις πλείστες περιπτώσεις δεν τον βρίσκουν ποτέ. Ή αν τον βρίσκουν, δεν ξέρουν τι να τον κάνουν αφού οι φυλακές και τα κρατητήρια είναι γεμάτα…

  Τα «οργανωμένα» κυκλώματα…

  Όλα αυτά φυσικά οι αλλοδαποί αιτητες πολιτικού ασύλου δεν τα γνωρίζουν. Τα μαθαίνουν στην πορεία, αφού δικηγόροι αλλά και «περίεργες» μη κυβερνητικές οργανώσεις, φροντίζουν άμεσα να τους ενημερώσουν, να τους εξυπηρετήσουν και μετά να χρυσοπληρωθούν.

  Η αλήθεια των αριθμών…

  Τα νούμερα των μεταναστών στην Κύπρο είναι βέβαιο ότι αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχειά του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και μετανάστευσης, ο αριθμός των κοινοτικών μεταναστών, δηλαδή αυτών που έρχονται από τις χώρες τις Ε.Ε είναι 108,044, άλλες 94,233 χιλιάδες είναι οι νόμιμοι μετανάστες, όπου οι 40,000 είναι οικιακές βοηθοί. Σημειώστε ότι οι παράνομοι υπολογίζονται γύρω στις 25,000 χιλιάδες αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχειά.  ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ


  108,044 ΧΙΛΙΑΔΕΣ


  ΝΟΜΙΜΟΙ (Τρίτων χωρών)


  94,233


  ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ


  25,000 !!!


  ΣΥΝΟΛΟ


  227,27 ΧΙΛΙΑΔΕΣ  Δημοφιλείς αναρτήσεις