Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο τύπου για την απάντηση του κ. Συλικιώτη στο σύνθημα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Την Τετάρτη έλαβε χώρα στην Λεμεσό η καθιερωμένη πλέον μεγάλη πορεία κατά της Λαθρομετανάστευσης από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), που φέτος συνδύαζε τα δύο προβλήματα της Λαθρομετανάστευσης και της Ανεργίας. Την επομένη της πορείας ένας δημοσιογράφος της Σημερινής και συγκεκριμένα ο Μάριος Δημητρίου, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να σχολιάσει την σύνδεση των δύο θεμάτων που πρόβαλε το κίνημά μας.


Αντιγράφουμε από την Εφημερίδα Σημερινή, τις δηλώσεις του κ. υπουργού:

Ο Νεοκλής Συλικιώτης απαντά στο σύνθημα του ΕΛΑΜ
«Οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από τους κοινοτικούς και όχι από μετανάστες από τρίτες χώρες».
Από τις 178 χιλιάδες αλλοδαπούς στην Κύπρο, οι 110 χιλιάδες είναι κοινοτικοί και οι υπόλοιποι 68 χιλιάδες είναι από τρίτες χώρες

«Δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της λαθρομετανάστευσης με την ανεργία στην Κύπρο, γιατί κανένας παράνομος ή νόμιμος μετανάστης δεν παίρνει θέση όπου μπορεί να εργαστεί Κύπριος», δήλωσε στη «Σ» ο Υπουργός Εσωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την ψεσινή εκδήλωση του ΕΛΑΜ στη Λεμεσό ενάντια στη λαθρομετανάστευση σε σχέση με την ανεργία στο νησί.

Μειώθηκαν στο ελάχιστο οι παράνομοι
Ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε ότι «μειώθηκαν στο ελάχιστο και οι παράνομοι μετανάστες, ενώ λιγότεροι είναι και εκείνοι που έρχονται από τα κατεχόμενα λόγω των μέτρων που πήραμε για διαχείριση του ζητήματος, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου, αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που απελαύνουμε».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2010 ήρθαν από τα κατεχόμενα 900 αιτητές ασύλου, το 2009 1500, ενώ το 2011 μόνο 350 περίπου. «Στους πραγματικούς πρόσφυγες παραχωρείται άσυλο (π.χ. σε κάποιους Σύρους που φεύγουν από την πατρίδα τους ενόψει της σημερινής δύσκολης κατάστασης εκεί), αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που δεν είναι πρόσφυγες και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία», ανέφερε.

«Οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από τους κοινοτικούς, αυτό είναι αλήθεια. Ενώ τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι τουρίστες, έχουμε ανεργία ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, γιατί οι περισσότεροι εργοδότες εργοδοτούν Βούλγαρους, Ρουμάνους και Ελλαδίτες, αντί Κύπριους», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχει μουσουλμανικός κίνδυνος
Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «η πρόσφατη απογραφή στις ελεύθερες περιοχές διαψεύδει τον ισχυρισμό για δήθεν μουσουλμανικό κίνδυνο για την Κύπρο, για τον οποίο μιλούν κάποιοι και μας επιβεβαιώνει ότι μειώνεται ακόμα και ο αριθμός των μεταναστών από τρίτες χώρες, ενώ ανάμεσά τους είναι μειοψηφία οι μουσουλμάνοι. Οι πρώτες τέσσερις μεγάλες σε αριθμό ομάδες μεταναστών από τρίτες χώρες στην Κύπρο, προέρχονται από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα και τη Ρωσία. Από τις τρεις πρώτες, πρόκειται για οικιακές βοηθούς που είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων».

Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «κάποια ΜΜΕ έγραψαν παραπλανητικά ότι οι αλλοδαποί στην Κύπρο έφτασαν στο 21%, αλλά παρέλειψαν να διευκρινίσουν ότι το 15% από αυτούς είναι κοινοτικοί. Συγκεκριμένα από τις 178 χιλιάδες αλλοδαπούς στην Κύπρο, οι 110 χιλιάδες είναι κοινοτικοί και οι υπόλοιποι 68 χιλιάδες είναι από τρίτες χώρες. Από τους κοινοτικούς η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Ελλαδίτες 30 χιλιάδες, οι Βρετανοί 26 χιλιάδες, οι Ρουμάνοι 25 χιλιάδες και οι Βούλγαροι 20 χιλιάδες. Από τις τρίτες χώρες 11 χιλιάδες είναι από τις Φιλιππίνες, 9 χιλιάδες από τη Σρι Λάνκα, 7 χιλιάδες από το Βιετνάμ και 9 χιλιάδες από τη Ρωσία».

Το παράδειγμα των Παλαιστινίων στη Λάρνακα
Ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι «ως κράτος καταφέρνουμε σιγά σιγά αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και με μέτρα που παίρνουμε, να περιορίζουμε συνεχώς την παράνομη μετανάστευση και διαχειριζόμαστε σωστά τη νόμιμη μετανάστευση. Γι’ αυτό μειώνονται και τα κοινωνικά προβλήματα όπως π. χ. των Παλαιστινίων στη Λάρνακα, όπου εδώ και ένα χρόνο διαμένουν σε χώρους υποδοχής και δεν παίρνουν επιδόματα. Στην Ευρώπη είμαστε υπόδειγμα στο θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης, παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα και έχουμε το πρόβλημα της κατοχής».

Αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών
Τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και ο χειρισμός τους ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 συζήτησε σε συνάντηση που είχε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και αντιπροσωπία από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΑΚΕΛ. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, ήταν η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγητής της οποίας από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου έχει οριστεί ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Ως Κύπρος, όπως και άλλα κράτη-μέλη που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και δεχόμαστε συνεχείς πιέσεις από ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα, έχουμε χαιρετήσει την Ανακοίνωση γιατί για πρώτη φορά έχει κατατεθεί ένα ισορροπημένο και ολοκληρωμένο κείμενο στα θέματα της ενδοκοινοτικής αλληλεγγύης», είπε ο κ. Συλικιώτης.
Αν διαβάζουμε καλά ο κ. Συλικιώτης στρέφει τα πυρά του κυρίως στους κοινοτικούς εργάτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για μας οι 68 χιλιάδες των υπηκόων τρίτων χωρών είναι υπεραρκετοί, για να φέρουν την ανεργία σε αρκετούς από τους 33 χιλιάδες άνεργους στο νησί. Η λαθρομετανάστευση συνδέεται με την ανεργία καθώς συμπιέζει τα μεροκάματα σε εργασίες βαριές για Κύπριους με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε αυτές. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, δύσκολα θα ζητήσει εργασία ένας Κύπριος σε μια φάρμα αγελάδων όταν του δίνεται ένας μισθός γύρω στα 700Ε, δηλαδή τον μισθό (ή και μικρότερο) που θα έπαιρνε ένας παράνομα εργοδοτούμενος στην ίδια δουλειά.

Συμφωνούμε με τον κ. Συλικιώτη και για το πρόβλημα των κοινοτικών. Άλλωστε μέσα στις θέσεις του κινήματός μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επιβολή ποσόστωσης στην είσοδο κοινοτικών εργατών στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού της, κάτι ανάλογο που συνέβηκε και με την Μάλτα. Από την άλλη θεωρούμε απαράδεκτο να θέτουμε του Ελλαδίτες συμπατριώτες μας στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους κοινοτικούς πολίτες. Για μας Ελλαδίτης και Ελληνοκύπριος δεν έχουν καμία διαφορά, όπως δεν είχαν καμιά διαφορά οι πατεράδες μας που πήγαν και δούλεψαν στην Ελλάδα μετά την τραγωδία του 1974 ή όπως καμία διαφορά δεν έχουν οι χιλιάδες των φοιτητών που φοιτούν δωρεάν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Για το θέμα της μουσουλμανοποίησης, που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα απλά θα του προτείνουμε να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Λευκωσίας και στα παραλιακά μέτωπα της Λεμεσού και Λάρνακας το βράδυ για να μας πει τις εντυπώσεις του. Θεωρούμε πως η μουσουλμανοποίηση του νησιού μας δεν πρόκειται να συμβεί από την μια μέρα στην άλλη αλλά είναι μια διαδικασία που πρόκειται να πάρει χρόνια. Το αποτέλεσμα όμως στην τελική θα είναι το ίδιο.

Το θέμα των επιδομάτων και των πολιτικών προσφύγων, είναι από τα θέματα τα οποία ανέδειξε το κίνημά μας και ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει κάποια υποτυπώδη μέτρα, μπροστά στην αυξανόμενη αγανάκτηση του κόσμου. Πιστεύουμε πως υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμα να γίνουν για να καταστεί η Κύπρος μη επιθυμητός τόπος προορισμού, λαθρομεταναστών και αιτητών πολιτικών προσφύγων.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του στα θέματα Ανεργίας και Λαθρομετανάστευσης, διότι θεωρούμε πως θα έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους στο νησί.

Γραφείο τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις