Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Λήξη συνομιλιών χωρίς πρόοδο ...

Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Green Τree, χωρίς να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη, τάχα, πρόοδος, ούτε συγκεκριμένα αποτελέσματα, Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κλείνοντας τις διήμερες συνομιλίες, δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του.  
Η διαδικασία των συνομιλιών θα κλείσει επίσημα στις 4.30 το απόγευμα, ώρα Κύπρου, με δήλωση του ΓΓ για τα αποτελέσματα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, συγχαρητήρια, αναγάγαμε τους τ/"κ" από μειονότητα σε κοινότητα).

Οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου θα προσέλθουν μισή ώρα νωρίτερα, από την προγραμματισμένη επίσημη λήξη των συνομιλιών, για να ενημερωθούν και πιθανόν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της δήλωσης, που αναμένεται να εκδοθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων ο Μπαν Κι Μουν δεν θα αναφερθεί σε αδιέξοδο και σε ναυάγιο των συνομιλιών. Θα τονίσει ότι η διαδικασία συνεχίζεται, καλώντας τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε συγκεκριμένα κεφάλαια για να πετύχουν συγκλίσεις σε συνομιλίες, που θα διεξαχθούν στη Λευκωσία. Αβέβαιο παραμένει αν ο ΓΓ θα σπεύσει να ορίσει νέο ραντεβού με τους δύο ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τοποθετηθεί, εκτός απροόπτου, μετά τη δήλωση του Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν κάποιες προτάσεις διερευνητικού περιεχομένου και θα επιχειρήσουν συνέχιση της διαδικασίας, χωρίς να καθορίζεται ο τρόπος, με τον οποίο θα το επιχειρήσουν.
Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να βάλουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στον αναπνευστήρα, μολονότι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στη Νέα Υόρκη, τα σενάρια για τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών έδιναν και έπαιρναν.
Τουρκικές πηγές θεωρούν πάντως σημαντική τη σημερινή δήλωση που αναμένεται να κάνει ο γενικός γραμματέας και επιβεβαίωσαν ότι δεν έδωσε κάποια ημερομηνία να νέα κοινή συνάντηση.

Δεν απέκλεισαν τη συνέχιση των συνομιλιών στην Κύπρο ενώ οι αποφάσεις του για το επόμενο βήμα θα ληφθούν το Μάρτιο.

Θεώρησαν, επίσης βέβαιο ότι «δεν θα υπάρξει ξανά νέο Greentree»

Θα ανακοινωθεί νέα τριμερής;
Αυτό το οποίο κυριαρχούσε σε σχέση με τις προθέσεις τους ήταν ότι σε περίπτωση προόδου ή ακόμη και συμφωνίας στη Διακυβέρνηση δικαιολογείται μια νέα συνάντηση, παρουσία του ΓΓ, είτε στη Γενεύη, είτε στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο για καθορισμό ή μη Διεθνούς Διάσκεψης.

Πάντως, αναφορικά με το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας δεν άφησε με τη λήξη των συναντήσεων σαφείς ενδείξεις για το αν θα προσδιορίσει νέα κοινή συνάντηση με τους ηγέτες, στη μορφή των πέντε προηγουμένων, διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι αν καλούνται συναντήσεις χωρίς να διασφαλίζονται εκ των προτέρων οι πιθανότητες για την επιτυχία της, διακυβεύεται το κύρος του γενικού γραμματέα.

«Ελλείψει αποτελεσμάτων, ενδεχομένως ο γενικός γραμματέας να αποφύγει να καθορίσει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη συνάντηση. Δεν βοηθά το κύρος του να θέτει στόχους και να μην υλοποιούνται», είπε.

Το χθεσινό παρασκήνιο
Σε σχέση με τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν χθες, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη για τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας της συνάντησης του Greentree, με δεδομένη τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από γενικό γραμματέα, εξαιτίας της στάσης της τουρκο"κυπριακής" πλευράς.

Σε σχέση με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από την τ/"κ" πλευρά, οι ίδιες πηγές τα περιέγραψαν ως «ξεκομμένα, διάσπαρτα και ημιτελή».

Ο γενικός γραμματέας προσήλθε το μεσημέρι στις συνομιλίες για το γεύμα με τις δύο αντιπροσωπείες. Στην τοποθέτησή του προέτρεψε τα μέρη να δουν αν μπορούν να καταλήξουν σε ορισμένα ζητήματα. Ακολούθησαν χωριστές και κοινές συναντήσεις και η λήξη του διημέρου.

Και τις δύο μέρες η ε/κ πλευρά απέφυγε επιμελώς να προβεί στην όποια δήλωση, καθώς η τ/"κ" πλευρά επιχείρησε να την εκθέσει για δήθεν διαρροές στον Τύπο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στις συνομιλίες.

Είναι ασυνήθιστο για οποιονδήποτε ΓΓ να αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για ένα θέμα σε μία καθορισμένη περίοδο. Αυτό είναι μία ένδειξη για το πόσο πιστεύει ο ΓΓ ότι είναι σε θέση να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία προς τα εμπρός δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Μάρτιν Νεζίρσκι.
Μεγάλης σημασίας κρίνεται, εξάλλου, η έκθεση, που θα υποβάλει ο ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εντός του Φεβρουαρίου, με τα συμπεράσματά του.

Η εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό είναι το διπλωματικό εργαλείο άσκησης πιέσεων, κυρίως προς την ε/κ πλευρά, προκειμένου να σημειωθούν υποχωρήσεις και να προωθηθεί μια διαδικασία λύσης, στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέχρι την 1η Ιουλίου. (ένα σχέδιο το οποίο απέρριψε η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου, αλλά για τους πολιτικάντηδες μας και τα συμφέρωντα τους αυτό αποτελεί ψηλά γράμματα)

Η έκθεση του γενικού γραμματέα θα περιέχει τις εκτιμήσεις του για την πορεία των συνομιλιών και ίσως θα προσδιορίζει τα επόμενα βήματα. Δεν αποκλείεται να ζητά οδηγίες από το Σ.Α. για το πώς να προχωρήσει. Το βέβαιο είναι πως στην πορεία προς τη σύνταξη της έκθεσης θα έχει διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς κι άλλα μόνιμα μέλη.

Ουσιαστικά επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις της ε/κ πλευράς ότι δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για επίτευξη προόδου δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατία και Αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο ΓΓ στη δήλωση του δεν αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες σε κάποια πλευρά
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις