Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

"Το Τουρκικό κράτος μας έκανε να ξεχάσουμε τη γλώσσα μας"


Ώτα κωφευομένων συνεχίζει  να έχει η Τουρκική κυβέρνηση ως προς το θέμα των γλωσσών και των πολιτιστικών ταυτοτήτων που έχουν οι δεκάδες εθνικές ομάδες οι οποίες απαρτίζουν το Τουρκικό κράτος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καυκασιανών Συλλόγων Βατζίτ Καντίογλου ανέφερε πως θέλουν μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία του νέου συντάγματος και δηλώνει:"Ως αποτέλεσμα των πολιτικών αφομοίωσης σε βάρος του Τσερκέζικου λαού, ζητάμε η γλώσσα μας που μας έκαναν να την ξεχάσουμε να αρχίσει να διδάσκεται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, η διδασκαλία της να μπει στο Σύνταγμα και να αποδοθούν ξανά τα τσερκέζικα τοπωνύμια."

Συνέχισε λέγοντας: "Ως τσερκέζικη κοινότητα και ως πολίτες της Ανατολίας συνεχώς αφομοιωνόμαστε όσον αφορά την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Φτάσαμε σε σημείο πλήρους εξαφάνισης με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική δημιουργίας ενός έθνους με μια θρησκεία και μια γλώσσα. Οι προσπάθειες μας για να μάθουμε και να διδάξουμε τη γλώσσα μας δεν μπορούνε να υπερβούν τα εμπόδια της υπάρχουσας γραφειοκρατίας και του φανατικού εθνικισμού".

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία συγκροτείται από ένα μωσαϊκό 72 εθνοτήτων, με κυρίαρχη την Κουρδική μειονότητα, οι οποίες υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από τις κρατικές εξουσίες, διότι θεωρούνται ως εν δυνάμει απειλές για την συνοχή  του κράτους. Η σύνδεση της έννοιας του κράτους με το οθωμανικό παρελθόν, προσδίδει βαρύτητα στην εθνική ισχύ και προσδιορίζει το όραμα της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι αυτοί δεν διδάσκονται σε κανένα σχολείο τις μητρικές τους γλώσσες με την ελπίδα ότι κάποτε απλά θα πάψουν να υπάρχουν.Δημοφιλείς αναρτήσεις