Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Τόκους στα "καθυστερημένα" από την ΑΗΚ

Ένα νέο μέτρο υιοθετεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Πέντε τοις εκατόν ετησίως τόκο θα επιβάλλει από τούδε και στο εξής, στους καθυστερημένους, απλήρωτους λογαριασμούς.


Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αρχής, Κώστα Γαβριηλίδη, είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο υπερημερίας με το οποίο δανείζεται η ΑΗΚ και που ανέρχεται στο 8%.
Το νέο αυτό μέτρο, έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) και το ποσοστό της τάξεως του 5% έχει τεθεί από την πολιτεία.

«Δίκαια» χαρακτηρίζει η ΑΗΚ την επιβολή τόκου στους καθυστερημένους λογαριασμούς, «για να μην επωμίζεται το σύνολο των καταναλωτών το κόστος της ΑΗΚ, το οποίο  προέρχεται από τις καθυστερήσεις».

Είναι πιο δίκαιο να πληρώνουν το κόστος αυτό, εκείνοι που το δημιουργούν, δήλωσε στο Sigmalive ο κ. Γαβριηλίδης. Δηλαδή, πρόσθεσε, εκείνοι που καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει το λογαριασμό του για μια ημέρα, τότε θα πληρώσει τόκο 1 τριακοσιοστό εξηκοστό πέμπτο του 5% και όχι ολόκληρο το 5%.

Απαράδεκτο και εξωφρενικό το μέτρο αυτό αυτό της Α.Η.Κ που επιβαρύνει και άλλο το ήδη βεβαρημένο τιμολόγιο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Α.Η.Κ με τις νέες αυξήσεις πόσο μάλλον τώρα που θα τοκίζουν λέει τα καθυστερημένα.

Ακόμη περισσότερες είναι οι επιχηρήσεις που γονατούν καθημερινά με το ασήκωτο φορτίο του λογαρισμού ρεύματος

Δέν φτάνει που τα εγκλήματα άλλων τα πληρώνει ήδη ο φορολογούμενος πολίτης με τις αυξήσεις στην ενέργεια τώρα θα τοκίζουν κιόλας, και αν αναλογιστούμε πως οι περισσότεροι  που αδυνατούν να πληρώσουν τα παραφουσκομένα τιμολόγια της Α.Η.Κ είναι οι ευπαθής οικονομικά ομάδες καταλαμβαίνουμε πόσο εξωφρενικό είναι.

Αυτή είναι η δίκαιη κοινωνία που υποσχόταν το "κόμμα του λαού".
Δημοφιλείς αναρτήσεις