Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση καταγράφουν οι υποθέσεις ναρκωτικών με πρωταγωνιστές ανήλικους

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που καταγράφουν τα στοιχεία της Αστυνομίας σε σχέση με την κατάσταση χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών για το 2011. Καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στην εμπλοκή ναρκωτικών νεαρών προσώπων μέχρι και ανηλίκων. Όπως διαφαίνεται, μειώνονται οι ηλικίες των προσώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ενώ καταγράφεται δραματική αύξηση στους χρήστες με ηλικίες 19-24 ετών.Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το 2011 τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που απασχόλησαν την ΥΚΑΝ για ναρκωτικά ηλικίας 14-18 ετών ανήλθαν στα 83 από 77 που ήταν το 2010, δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 7,8%.

Επίσης, για τις ηλικίες 19-24 ετών, παρατηρείται σημαντική αύξηση κατά 20,4%, δηλαδή, από 309 πρόσωπα που απασχόλησαν την Υπηρεσία Καταπολέμησης ανήλθαν στα 372.

Ακολούθως καταγράφεται μείωση 17% στα άτομα ηλικίας 25-29 ετών που ενεπλάκησαν με τα ναρκωτικά (από 260 το 2010 πιάστηκαν 216), ενώ στη συνέχεια καταγράφεται, επίσης, αύξηση στα άτομα ηλικίας 30-40 ετών της τάξης του 65%.

Όπως διαπιστώνεται, ενώ το 2010 είχαν συλληφθεί 206 άτομα σε σχέση πάντα με ναρκωτικά, πέρσι τα άτομα των ηλικιών 30-40 ετών ανήλθαν σε 271.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο αστυνόμος Στέλιος Σεργίδης, εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ και Συντονιστής θεμάτων πρόληψης, η μείωση των ηλικιών των προσώπων που συνελήφθησαν με ναρκωτικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανήλικοι και γενικά οι νέοι είναι πιο προσβάσιμοι, έχουν λανθασμένη αντίληψη για την επικινδυνότητα των ναρκωτικών και κυρίως για την κάνναβη, ενώ ρόλο διαδραματίζουν και τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Ένα άλλο γεγονός που συνηγορεί στη διαπίστωση ότι αυξήθηκαν οι νέοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι και οι παραπομπές σε κοινωνικούς λειτουργούς της ΥΚΑΝ. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 88,8% στις συναντήσεις κοινωνικών λειτουργών με νεαρούς που απασχόλησαν την ΥΚΑΝ για ναρκωτικά για πρώτη φορά. Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση 89,7% στις παραπομπές για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης με βάση το Πρωτόκολλο που υπάρχει για μη παραπομπή σε δίκη ανηλίκων όταν συλλαμβάνονται για πρώτη φορά για ναρκωτικά με μικροποσότητες.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», το γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο θα διαφανεί από τη νέα επιδημιολογική έρευνα που θα διεξαχθεί από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο εντός του 2012.Δημοφιλείς αναρτήσεις