Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Χάρτης-εφιάλτης για την Τουρκία!


Αυτός ο χάρτης είναι ο εφιάλτης της Τουρκίας. Προέρχεται από μια εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Μάζη και του Δρ.Γεωργίου-Αλέξανδρου Σγούρου και αποτυπώνει το αυτονόητο που αρνείται πεισματικά η Άγκυρα: τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που δικαιούνται οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου!


Όπως φαίνεται στον χάρτη η Τουρκία έχει τη δική της ΑΟΖ , η οποία υποστηρίζει ότι δεν της αρκεί, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος παράλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου.

Όμως αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Η πραγματικότητα στο θέμα των ΑΟΖ είναι αυτή που αποτυπώνεται στον χάρτη και στηρίζεται όχι στα επιχειρήματα που συμφέρουν τη κάθε χώρα αλλά στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο βεβαίως η Τουρκία συστηματικά και προκλητικά αγνοεί.

Το θέμα είναι ότι η σκληρή πραγματικότητα κάνει τη Τουρκία νευρική και απρόβλεπτη. Η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να διαχειριστεί το θέμα με λογική και δεν ακούει καν τις κατά καιρούς δηλώσεις Χριστόφια, με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσβασης στα οφέλη από το φυσικό αέριο και στους Τουρκο''κύπριους''. Δηλώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλο θέμα στο νησί, αλλά δεν φαίνεται να εκτιμώνται από τη τουρκική ηγεσία.

Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δε κόπτονται τόσο για τα συμφέροντα των τουρκο''κυπρίων''. Αυτό που τους απασχολεί είναι τα τουρκικά συμφέροντα και μόνο. Και αυτά επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν. Τα κυπριακά οικόπεδα και οι “θησαυροί” τους είναι μόνο η αρχή. Έρευνες και γεωτρήσεις θα γίνουν σε πολλές άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και οι περισσότερες θα γίνουν στην ελληνική ΑΟΖ, την οποία προκαταβολικά η Άγκυρα έχει αμφισβητήσει.

Η προσπάθεια να σβηστεί από το χάρτη το Καστελόριζο είναι διαρκής. Η Αθήνα πρέπει να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις