Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Ασφυκτικοί περιορισμοί στην ανάπτυξη Οι Βάσεις πνίγουν τα Κοκκινοχώρια


Την ανάγκη ρύθμισης του θέματος των πολεοδομικών ζωνών για τις κοινότητες εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων, που βρίσκεται ανοικτό από το 2004, θέτει επιτακτικά ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Τάσος Αγγλογάλλος.


Μιλώντας στον «Φ» ο αρχαιότερος των κοινοταρχών στα Κοκκινοχώρια, τόνισε την ανάγκη να τερματισθεί το «μπαλάκι των ευθυνών» ανάμεσα στη Δημοκρατία και τις Βάσεις, την ίδια ώρα που οι κοινότητες «πνίγονται από έλλειψη οικιστικής γης» λόγω των βρετανικών απαγορεύσεων. Όπως ανέφερε, η Δημοκρατία είναι έτοιμη, εάν δεχτούν οι Βρετανοί, να εκδίδει η ίδια τις άδειες οικοδομής, αλλά το αίτημα αυτό δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.

Επισημαίνοντας ότι επηρεάζονται κοινότητες τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λεμεσού, ο κ. Αγγλογάλλος υπογράμμισε ότι «δεν πάει άλλο» και οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να δώσουν λύση. «Είναι απαράδεκτο», συνέχισε, «χιλιάδες πολίτες της Δημοκρατίας να κατέχουν γη, αλλά να μην μπορούν να την αξιοποιήσουν», την ίδια ώρα που οι τιμές των οικοπέδων είναι δυσβάστακτες για τα νεαρά ζευγάρια.

«Δεν είναι αποδεκτό οι νέοι των Κοκκινοχωριών να αγοράζουν διαμερίσματα ή να καταφεύγουν για οικόπεδα στην επαρχία Λάρνακας, τη στιγμή που υπάρχει γη στην περιοχή τους, η οποία όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί οικιστικά», τονίζει ο κοινοτάρχης. Προσθέτει ότι θα ζητήσει βοήθεια από όλους τους βουλευτές Αμμοχώστου και Λάρνακας, σημειώνοντας ότι οι κοινότητες της περιοχής προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους.

Από τη διελκυστίνδα Δημοκρατίας- Βάσεων επηρεάζονται τα χωριά Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια, Δασάκι Άχνας, Βρυσούλες, Αχερίτου, Επισκοπή και Ερήμη.Δημοφιλείς αναρτήσεις