Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Έρογλου: ''Χριστόφια, την ψυχή σου την έσωσαν οι Τούρκοι''

Με θράσος χιλίων πιθήκων, ο Ντερβίς Ερογλου απαντά σήμερα μέσω της Χουριέτ και του Ομέρ Μπιλγκέ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε χθες στην ίδια εφημερίδα, από τον ίδιο δημοσιογράφο. Στην προκλητικότατη συνέντευξη του,  με τίτλο ''Την ψυχή σου την έσωσαν οι Τούρκοι'', ο Έρογλου, με υπέρμετρο θράσος  μιλά για τα συνομιλίες, τα ΗΕ, το φυσικό αέριο και την «ΕΟΚΑ»!

Στον πρόλογο, ο Μπιλγκέ γράφει ότι οι κατηγορίες του Προέδρου Χριστόφιας κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους όσον αφορά το φυσικό αέριο και το Κυπριακό εξόργισαν τον Τ/"κ" ηγέτη. Αντίθετα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, σημειώνει, ο Ερογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό κυλούν θετικά, προσθέτοντας ότι παρόλο που ο ΓΓ των ΗΕ κάλεσε και τους δύο να μην κατηγορούν ο ένας τον άλλον, ο Ε/κ ηγέτης κατηγορεί συνεχώς την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Μπιλγκέ, ο κ. Ερογλου είπε: «Οταν η ΕΟΚΑ έκανε το πραξικόπημα το 1974, άρχισε το κυνήγι των κομμουνιστών και σκότωσε 4 χιλιάδες Ε/κ (;;;). Και τη δική σου ζωή την έσωσαν Τούρκοι στρατιώτες. Αυτό του το είπα κατάμουτρα του Χριστόφια. Δεν μπορεί να μου δώσει καμία απάντηση».

Απαντώντας στα σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Χριστόφια, ο Τ/"κ" ηγέτης είπε για τις μητέρες πατρίδες: «Εμείς υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για να καταλήξουμε στη λύση. Αυτές τις προτάσεις τις στέλνουμε και στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί. Μέχρι σήμερα το ΥΠΕΞ της Τουρκίας δεν έφερε ένσταση σε καμία πρόταση που υποβάλαμε. Η Τουρκία δεν αναμειγνύεται. Η μητέρα-πατρίδα των Ε/κ είναι η Ελλάδα, αλλά εμείς δεν κατηγορούμε την Ελλάδα. Ο Χριστόφιας λέει: ‘είμαστε χωριστοί από την Ελλάδα’, αλλά ουδέν αναληθέστερο».

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι όταν πριν από την τελευταία συνάντηση της Νέας Υόρκης ήρθε στην ανατολική Μεσόγειο η πλατφόρμα γεωτρήσεων, ζήτησε να αναβληθούν οι γεωτρήσεις. ''Μετά από μία εβδομάδα, ο Χριστόφιας μου έστειλε πίσω τη γραπτή πρότασή μου''. Η Τουρκία, στο πλαίσιο των «συμφωνιών» που υπογράφει με το ψευδοκράτος, συνέχισε, δραστηριοποιείται επ’ ονόματι των Τ/"κ". Σύντομα, είπε, θα αρχίσουν και στα κατεχόμενα οι γεωτρήσεις.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι ''βαίνουν καλώς. Ο Χριστόφιας προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση που προέκυψε μετά την "ειρηνευτική" επιχείρηση του 1974. ‘Υπάρχουν 165 χιλιάδες πρόσφυγες’, λέει κι εγώ τον ρώτησα ‘Από το 1974 πέρασαν 37 χρόνια. Δεν πέθανε κανένας από αυτούς τους πρόσφυγες;’. Και αυτός μου απάντησε: ‘Τους υπολογίζω κι αυτούς’. Ζητά εδάφη για 100 χιλιάδες Ε/κ, δηλαδή τη Μόρφου, την Καρπασία και την πεδιάδα της Μεσσαορίας. Ακόμα δεν ζήτησε την Κερύνεια, αλλά εάν την ζητήσει δεν θα εκπλαγώ''.

Στο περιουσιακό, ο κ. Ερογλου είπε ότι υπάρχει στασιμότητα και πως η τ/"κ" πλευρά υπέβαλλε πρόταση 60 σελίδων. ''Την ενστερνίστηκαν και τα ΗΕ. Όσον αφορά στο θέμα της ΕΕ, υπάρχει κώλυμα στο να αποτελέσει η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο, δηλαδή να ενταχθεί στο σύνταγμα της ΕΕ προκειμένου να μην παρεμποδιστεί δικαστικώς. Το θέμα της οικονομίας σχεδόν τελείωσε και το θέμα της Εσωτερικής Ασφάλειας θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί. Το θέμα των Εγγυήσεων θα συζητηθεί στη διεθνή διάσκεψη. Υπάρχει στασιμότητα στο θέμα των εκλογών στο κεφάλαιο Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας. Προσπαθούν να αποσύρουν το θέμα της Προεδρίας''.

Οσον αφορά την επικείμενη συνάντηση του Ιανουαρίου, ο Τ/"κ" ηγέτης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τάσσεται ενάντια στην επιδιαιτησία και στο χρονοδιάγραμμα. ''Αλλά, ο ΓΓ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τέλος. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε οι Ε/κ θα αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ''.

Σχολιάζοντας τη φράση ''μισό κράτος'' που χρησιμοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος για την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Ερογλου είπε ότι ο Πρόεδρος Γκιουλ ''επεξήγησε πολύ ωραία ότι στην πραγματικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε με τ/"κ" και ε/κ συνεργασία, αλλά σήμερα έχει καταστεί κράτος μόνο των Ε/κ. Είναι αλήθεια ότι οι Ε/κ θα αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ ως ‘μισό κράτος’''.

Η Τουρκία, συνέχισε, ανακοίνωσε ότι εάν οι Ε/κ αναλάβουν μόνοι τους την Προεδρία της ΕΕ, τότε θα αναστείλει τις σχέσεις της με την ΕΕ. ''Όπως και να ’χει, θα τις διακόψουμε και εμείς αφού δεν θα μείνει τίποτα για να συζητήσουμε με τους Ε/κ''.

Ο κ. Ερογλου πρόσθεσε ακόμη: «Λέω ότι είμαστε ‘φίλοι’ με τον Χριστόφια και την οικογένειά του. Με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον ‘σύντροφε’. Ακόμα και τα ΗΕ λένε ότι στις διαπραγματεύσεις φώναζαν ο ένας στον άλλον και καβγάδιζαν. Εγώ είμαι ψύχραιμος. Ήρθε μία φορά με την σύζυγό του στο σπίτι μου και πήγαμε και εμείς μία φορά στο δικό τους. Είχαμε και κοινό γεύμα με τα ΗΕ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είμαστε αντίπαλοι. Κάποτε εξοργίζω τον Χριστόφια, αλλά δεν φωνάζω».
Βλέπουμε ξεκάθαρα το θράσος της τουρκικής πλευράς πόσο έχει μεγαλώσει, και όμως η αντίδραση των δικών μας πολιτικάντηδων είναι μηδενική, εως ανύπαρκτη. Άφησαν την Τουρκία και τους λεγόμενους τουρκο"κύπριους" μόνους τους σε ένα ξέφραγο αμπέλι.

Η πολιτική του καλού παιδιού και του “ωχ αδελφισμού” δεν μας οδηγεί πουθενά, αντίθετα δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία για περισσότερες απαιτήσεις. Χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες που θα ασκήσουν επιτέλους ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις