Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Φεύγει η «ΤΔΒΚ», έρχεται το «τ/κ κράτος»


Το μοντέλο αναβάθμισης των κατεχομένων, που έκανε έντονα την εμφάνισή του αμέσως μετά το 2004 και το οποίο προβλέπει τη μετονομασία του ψευδοκράτους από «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος», έφερε και πάλι στην επικαιρότητα, πριν λίγες μέρες, ο Ντερβίς Έρογλου. 
Σε συνέντευξή του ο Τ/"Κ" ηγέτης περιέγραψε τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ψευδοκράτος σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο του 2012, λέγοντας πως η «ΤΔΒΚ» θα χρειαστεί ολική αναμόρφωση: αλλαγή «συντάγματος», αλλαγή στη λειτουργία της «βουλής» και αλλαγή ονόματος. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα βέβαια ο Ντερβίς Έρογλου αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι αναφέρθηκε σε σενάριο αλλαγή ονόματος, έχοντας δεχτεί επικρίσεις από κόμματα της τ/"κ" αντιπολίτευσης, αλλά και συνειδητοποιώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτει, λίγο πριν την κομβικής σημασίας νέα τριμερή, τα επόμενα βήματα και τις πραγματικές επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.

Καλά ενημερωμένες πηγές από τα κατεχόμενα ανέφεραν στον «Π» ότι αυτό που περιέγραψε εν συντομία ο Τ/"Κ" ηγέτης, όντως αποτελεί τον σκελετό το σχεδίου Β’ της Τουρκίας για την επόμενη μέρα ενός ναυαγίου στις συνομιλίες.

Βασικός στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση διεθνώς του ψευδοκράτους μέσα από ένα μοντέλο ταϊβανοποίησης, χωρίς απαραιτήτως ο σκοπός να είναι η άμεση προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους διεθνώς. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολα υπό τα σημερινά δεδομένα.

Λίφτινγκ στην υποτέλεια
Ουσιαστικά αυτό που θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει η τουρκική ηγεσία είναι η αρνητική εικόνα που συνοδεύει διεθνώς το ψευδοκράτος, ότι δηλαδή αποτελεί μια «υποτελή διοίκηση της Τουρκίας στην Κύπρο» ή έναν επιπρόσθετο νομό της, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει να αλλάξει σταδιακά αλλά ριζικά η δομή του ψευδοκράτους.

Το πρώτο βήμα θα είναι επιπέδου... βιτρίνας, καθώς η ονομασία «ΤΔΒΚ» θα πάψει να υφίσταται, δίνοντας τη θέση της στην ονομασία «τ/κ κράτος», όρος που χρησιμοποιήθηκε εξάλλου στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, αλλά και ονομασία με την οποία το ψευδοκράτος συμμετέχει εδώ και χρόνια με το στάτους του παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
 

Ο όρος «τ/κ κράτος» είχε χρησιμοποιηθεί και το 1975 για να ονομαστεί το μόρφωμα που στήθηκε αμέσως μετά την εισβολή.
Η αλλαγή ονομασίας θεωρείται ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά, προκειμένου ισλαμικά κράτη (της επιρροής της Τουρκίας, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν) να αναγνωρίσουν και επίσημα το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας έναν όρο που έχει ήδη γίνει δεκτός –είτε με το σχέδιο Ανάν, είτε με τον ΟΙΣ- ως μια πραγματικότητα, θα διευκολυνθούν και οι προσπάθειες αναβάθμισης και σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης.

Από εκεί και πέρα, αρκετά ακόμα θα επιχειρηθεί να γίνουν προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του ψευδοκράτους.

Η αλλαγή του «συντάγματος» με εισαγωγή προνοιών όπως, η «αστυνομία» να υπάγεται στο «υπουργείο» εσωτερικών αντί στον στρατό, η αλλαγή του «πολιτειακού» συστήματος από «πρωθυπουργικό» σε «προεδρικό».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι το σχέδιο Β’ έχει πολλάκις περιγραφεί εμμέσως πλην σαφώς κυρίως από τον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς εννοούσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όταν ερχόμενος σε σύγκρουση με τους Τ/"Κ" ζητούσε πάση θυσία οικονομική εξυγίανση των κατεχομένων. Βασική προϋπόθεση για απάλειψη του χαρακτηρισμού της υποτελούς διοίκησης είναι το μόρφωμα στα κατεχόμενα να ορθοποδήσει οικονομικά και να μην εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Τουρκίας.

Εκτός του Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής αυτού του μοντέλου δράσης είναι και ο Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Τα ψηφίσματα
Η αναμόρφωση του ψευδοκράτους και η μετονομασία του θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν τον προθάλαμο για την αναβάθμιση (στυλ Κοσόβου) των κατεχομένων, αλλά και ένας τρόπος να αμβλυνθούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τα σχετικά αποτρεπτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα αυτά δεν καταφέρονται ονομαστικά κατά της «ΤΔΒΚ», αλλά γενικότερα εναντιώνονται σε ύπαρξη δεύτερου κράτους στην Κύπρο.

Ωστόσο, η προσπάθεια που θα γίνει θα βασίζεται αποκλειστικά στο επιχείρημα ότι οι τ/"κ"  έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται διεθνώς από ένα δικό τους κράτος, όπως ακριβώς και η ε/κ. Οπότε, η ονομασία «τ/κ κράτος» θα έρχεται ακριβώς σε αντιδιαστολή με την «ελληνοκυπριακοκρατούμενη» Κυπριακή Δημοκρατία. Στο σχέδιο Ανάν, που είναι προϊόν εργασίας του ΟΗΕ, προνοεί αυτό ακριβώς το δικαίωμα των Τ/"Κ" για λειτουργία δικού τους κρατιδίου. Ως κρατίδιο/ κράτος, εξάλλου, έχει αναγνωριστεί η κρατική δομή των τ/"κ" και από τις 57 χώρες της ΟΙΣ.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, ανέφεραν στον «Π» ότι η Τουρκία γνωρίζει πως ο μοναδικός τρόπος για πλήρη αναγνώριση διεθνώς της δομής των κατεχομένων χρειάζεται και τη συγκατάθεση και την υπογραφή της ε/κ πλευράς. Ωστόσο, μέχρι, ή έστω στην προσπάθεια, να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ταϊβανοποίηση του ψευδοκράτους αποτελεί το σχέδιο Β’ της Τουρκίας, συμπληρώνουν.


Δημοφιλείς αναρτήσεις