Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ «Πολυμερής ή τέλος»


“Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή με την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δηλώσει ότι έχει επέλθει το τέλος της υπόθεσης”, είπε ο Τουρκο"κύπριος" ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά κατά την τριμερή συνάντηση “παρουσίασε προτάσεις που έγιναν δεκτές από τον ΟΗΕ”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου έφτασε προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερογλου είπε πως θα υπάρξουν για ένα διάστημα συναντήσεις στην Κύπρο με τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ και ότι με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει ο κ. Ντάουνερ το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ο ΓΓ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των “τριών εγγυητριών δυνάμεων”.

Ο κ. Ερογλου είπε πως “ο ΓΓ είπε δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση στον Greentree” και απαντώντας σε ερώτηση αν όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια είπε “θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση στην Κύπρο, αλλά ο ΓΓ Μπαν Γκι - μουν θα ερευνήσει το θέμα. Έχει διαπιστώσει και ο ΓΓ την απροθυμία της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι αυτή χρονοτριβεί”, υποστήριξε.

Ως προς τη διεθνή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως “η ελληνική πλευρά φέρνει αντιρρήσεις, αλλά ο ΓΓ είναι αποφασισμένος. Είπε ο ΓΓ πως ή θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη ή θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του”.

Ο ΓΓ “στην επιστολή του είχε αναφέρει ότι πρέπει να εστιαστούμε σε τρία σημεία, την ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό” είπε ο Ερογλου και τόνισε ότι “οι προτάσεις μας είχαν ετοιμαστεί με βάση αυτό, αλλά η ελληνική πλευρά από την πρώτη μέρα έδειξε την αναβλητική της τάση λέγοντας μόλις τώρα πήραμε τα στοιχεία, θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε στην Κύπρο”.

Ο κ. Ερογλου είπε πως παρουσίασε τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, υποστηρίζοντας ότι “ο ΓΓ και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ δέχθηκαν τις προτάσεις αυτές και τις έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η απέναντι πλευρά δεν παρουσίασε πρόταση”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις