Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Η Αρμενική γενοκτονία, η ΕΕ και στη μέση η Κύπρος


Το γαλλικό νομοσχέδιο, με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, μονοπωλεί το ενδιαφέρον, το τελευταίο διάστημα, στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Η ενέργεια αυτή από μέρους Γαλλίας φέρνει στο φως τις προθέσεις του εκάστοτε προέδρου, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. 

Η Γαλλία δεν αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ούτε για ανθρωπιστικούς, ούτε για ηθικούς λόγους. Στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μισό περίπου εκατομμύριο αρμένιοι, στους οποίους στηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, τις ελπίδες για επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές. 

Επιπλέον, οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας έχουν κλονιστεί μετά από αυτή την εξέλιξη, συνεπώς κρίση φαίνεται να διέπει και τις σχέσεις ΕΕ στο σύνολο της Τουρκίας με αντίκτυπο και πάνω στην Κύπρο, ως Κύπρος αλλά και ως χώρα κράτος-μέλος.

Mε τη συμβολή του Διεθνολόγου Πέτρου Ζαρούνα, ρίχνεται φως σε όλες τις πτυχές του κεφαλαίου «ψήφισμα ποινικοποίησης της άρνησης».

Δεδομένου ότι στη Γαλλία υπάρχουν 500,000 περίπου Αρμένιοι, θα συμφωνούσατε με τη θέση ότι πίσω από την κίνηση του Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα φαίνεται να πέφτει επικίνδυνα, κρύβονται εκλογικές σκοπιμότητες εν όψη των προεδρικών του 2012;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Χωρίς κανένα δισταγμό. Το φαινόμενο της ανάδειξης του ζητήματος της γενοκτονίας των Αρμενίων όποτε υπάρχουν εκλογές στη Γαλλία είναι επαναλαμβανόμενο. Να θυμίσω ότι το 2001 είχαμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την γαλλική εθνοσυνέλευση και το 2006 είχαμε την έγκριση από την Κάτω Βουλή ενός νόμου ανάλογου με τον σημερινό με την διαφορά αυτός απορρίφθηκε από τελικά από τη γερουσία μόλις τον περασμένο Μάιο.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας περνούν κρίση μετά το ψήφισμα για τη γενοκτονία. Η Κύπρος με τη Γαλλία, από την άλλη, ανακοινώνουν αμυντικές συνεργασίες. Πώς επηρεάζονται οι ευρω-τουρκικές σχέσεις από τη διαμάχη Γαλλίας-Τουρκίας και ποιος ο αντίκτυπος πάνω στην Κύπρο;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν σήμερα βαλτώσει. Κύρια αιτία η μη υλοποίηση από την Τουρκία υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και ιδιαίτερα όσων συνδέονται με την Κύπρο. Σε αυτό επίσης συνέτεινε και η συνειδητή επιλογή της Τουρκίας να μην προχωρήσει σε ικανοποίηση εκείνων των όρων-δεικτών που απαιτούνται για το άνοιγμα των 3 διαθεσίμων αυτή τη στιγμή κεφαλαίων. Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία αναμένεται να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Για παράδειγμα τυχόν μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων από την πλευρά της Τουρκίας είναι δυνατόν να δημιουργήσει και σημαντικές επιπλοκές στην εν ισχύ συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. Δεν θα απέκλεια π.χ το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλοκές στις εν εξελίξει επιχειρήσεις όπου δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχουν όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο.

-Υπάρχει στη μέση το γνωστό πρόβλημα Κύπρου –Τουρκίας. Με πιο τρόπο πιθανόν θα επηρεαστεί η Κύπρος(ως Κύπρος αλλά και ως κράτος - μέλος;) από αυτή την κατάσταση; Συμφέρει την Κύπρο η διαμάχη αυτή;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Στην περίπτωση που η διαμάχη αυτή κινηθεί όπως περίπου το 2006 (δηλαδή ανάκληση του Τούρκου πρέσβη, άτυπο μποϋκοτάζ και αποκλεισμός των γαλλικών εταιρειών από τους τουρκικούς διαγωνισμούς κλπ) θα είναι δυνατόν βραχυπρόθεσμα η Γαλλία να είναι θετικότερη στις κυπριακές θέσεις σε ότι αφορά τα ευρωτουρκικά θέματα. Η γαλλική θέση αρχής για μη ένταξη μάλλον δεν θα επηρεαστεί (νοουμένου φυσικά ότι ο Σαρκοζί κερδίσει και τις επόμενες προεδρικές εκλογές). Αν τα πράγματα διαρκέσουν και κλιμακωθούν τότε θα δημιουργηθούν κάποιες ευκαιρίες ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Σε μία τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει εναλλακτικά ερείσματα στην περιοχή όπως επίσης και στρατιωτικές διευκολύνσεις. Την ίδια στιγμή η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματική διαχείριση των εν εξελίξει κρίσεων στην περιοχή όπου αντικειμενικά ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικής σημασίας.

-Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας. Ποιες θα είναι αυτές και πώς θα επηρεάσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών;

Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας: Η Τουρκία έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έγινε η ψήφιση του σχετικού νόμου από την Κάτω Βουλή, εφαρμόσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Γαλλίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διακοπή της πολιτικής συνεργασίας κάτι που επηρεάζει την διαχείριση και το συντονισμό σε θέματα όπως το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κρίση στη Συρία. Παράλληλα έχει αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και απαγορεύσει το κατάπλου γαλλικών πολεμικών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια καθώς και την προσγείωση πολεμικών αεροσκαφών σε τουρκικά αεροδρόμια. Απαιτεί επίσης όπως πριν από την όποια διέλευση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών μέσα από τον τουρκικό εναέριο χώρο προηγηθεί υποβολή σχετικής αίτησης και με επιφύλαξη της έγκρισης ή της απόρριψης της.

Πέραν αυτών η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο για ανάκληση του πρέσβη της καθώς και του στρατιωτικού της ακόλουθου από το Παρίσι. Εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει το μέτρο του αποκλεισμού γαλλικών εταιρειών και ειδικότερα όσων ασχολούνται με πολεμικούς εξοπλισμούς από τους σχετικούς διαγωνισμούς του τουρκικού κράτους.


Αντίθετα δεν θα έβλεπα να εφαρμόζονται οικονομικά μέτρα όπως μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων κάτι του ευρίσκεται σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ (βλέπε τελωνειακή ένωση) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αντίθετη γνώμη έχουν και οι Τούρκοι επιχειρηματίες κάτι για το οποίο ενημέρωσαν ήδη τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 15 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή αποτελεί και σημαντική πηγή ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις