Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Νομοσχέδιο μηδενικής αύξησης δημοσίου βοηθήματος

Μηδενική αύξηση του δημόσιου βοηθήματος, το οποίο συνήθως αναθεωρείται για να συνάδει με τον πληθωρισμό, προνοεί νομοσχέδιο που συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Αντρέα Φακοντή στη Βουλή, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι ως αντιστάθμισμα δόθηκε στους λήπτες δημόσιου βοηθήματος από το κράτος εφάπαξ ποσό της τάξης του 3% με δαπάνη που υπερβαίνει τα 2,5 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο. 


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φακοντή η Επιτροπή συζήτησε επίσης νομοσχέδιο το οποίο θα διορθώνει στρέβλωση που δημιουργήθηκε με νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την οποία σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις παραχωρείτο το δικαίωμα επέκτασης της άδειας μητρότητας, χωρίς ωστόσο να δίνεται και το επακόλουθο επίδομα μητρότητας. 


''Η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με την αναθεώρηση του ύψους των δημοσίων βοηθημάτων που παρέχονται για κάλυψη των βασικών αναγκών'', είπε ο κ. Φακοντής, εξηγώντας ότι ''οι αναθεωρήσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο και έχουν περίοδο αναφοράς τον Ιούνιο του προηγούμενου χρόνου με τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου''. 


''Το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία αποφάσισε τη μηδενική αύξηση'', είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ''παράλληλα όμως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραχωρήσει εφάπαξ ποσό 3% το οποίο ξεπερνά τα 2,5 εκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή''. 

''Δημόσιο βοήθημα σήμερα παίρνουν 26.000 νοικοκυριά, όπου αυτό αναλύεται σε 43.000 άτομα'', είπε, προσθέτοντας ότι ''από αυτά 1.200 είναι ''πολιτικοι προσφυγες''  ή άτομα με προστασία''. 

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, έχει επίσης ''αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των ανέργων που παίρνουν δημόσιο βοήθημα, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, τα οποία υπολογίζονται στα 2.500 άτομα''. 

''Αν κάποιος υπολογίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της Κύπρου, ο οποίος φτάνει γύρω στις 400.000, από αυτές ουσιαστικά γύρω 43.000, το 10% δηλαδή του οικονομικά ενεργού της Κύπρου παίρνει σήμερα δημόσιο βοήθημα'', είπε. Ανέφερε ότι ''με βάση την έρευνα που έχει γίνει από την Υπηρεσία Στατιστικής έχει διαφανεί ότι το πρώτο εξάμηνο υπήρξε μείωση κατά 0,98%, ενώ το δεύτερο εξάμηνο υπήρξε μια αύξηση 5,98%''. Ετσι, πρόσθεσε, ''υπολογίζουμε ότι η μεταβολή στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να ήταν 5% και ανάλογη θα έπρεπε να ήταν η αύξηση των δημοσίων βοηθημάτων

Δημοφιλείς αναρτήσεις