Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

15 χρόνια, το ΥΠΕΣ ταλαιπωρούσε Ε/κ πρόσφυγα

H υπόθεση είναι μιας ε/κ εκτοπισμένης η οποία από το 1996 παλεύει να αποδείξει ότι είναι πρόσφυγας. Παρόλο που η ίδια κατέχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως βρέθηκε στην Αγγλία, ως επισκέπτρια και σε αναζήτηση κολεγίου για σπουδές, μετά το 1974 το αίτημά της προσέκρουε στα ανυπέρβλητα τείχη της γραφειοκρατίας. Μετά από παρέμβαση του Sigmalive, ο φάκελος επανεξετάστηκε και στάληκε στη Διευθύντρια του τμήματος Άννυ Σιακαλλή, με τις νέες θετικές συστάσεις. Με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, το αίτημα της εκτοπισμένης έχει εγκριθεί από την Διευθύντρια Αρχείου Πληθυσμού και μετανάστευσης, όπως η ίδια δήλωσε στο Sigmalive, τονίζοντας ότι «η αμφιβολία προσμέτρησε υπέρ της αιτήτριας». Ως εκ τούτου, οι προηγούμενες αποφάσεις απόρριψης του αιτήματος, ανακλήθηκαν.

Τον Μάιο του 1974, η εκτοπισμένη Ε.Π μετέβη ως επισκέπτρια στην Αγγλία για να παραστεί σε γάμο συγγενικού της προσώπου και στο μεταξύ έγινε ο πόλεμος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο.

To κομφούζιο

Όπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, το χάος που επικρατεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εσωτερικών, κατέστησε τον αγώνα της γυναίκας για δικαίωση, ακόμα πιο δύσκολο.

Σε τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, παρατηρείται κομφούζιο αφού δεν είναι ευδιάκριτος ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι υποθέσεις ενώ εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε λειτουργού να θέσει τις προτεραιότητες και τα κριτήρια αξιολόγησης της κάθε περίπτωσης.

Ταλαιπωρούν την εκτοπισμένη για 15 χρόνια
Το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης, ενώ για δεκαπέντε περίπου χρόνια, ταλαιπωρούσε ουσιαστικά την εκτοπισμένη γυναίκα, όπως η ίδια καταγγέλλει, μετά από παρέμβαση του Sigmalive, επανεξέτασε το φάκελο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτοπισμένη «αδικήθηκε».

Σημαντικό να αναφερθεί ότι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αρνούνταν κατηγορηματικά την επανεξέταση του φακέλου της Ε.Π, με τη δικαιολογία ότι «η εν λόγω πρόσφυγας δεν έχει αποδείξεις ότι πριν τον πόλεμο ζούσε πράγματι στην κατεχόμενη Μόρφου».

Η ιστορία και οι αποδείξεις

Σε απαντητική επιστολή αναφορικά με το αίτημα της εκτοπισμένης, στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, το τμήμα Αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης, αναφέρει ότι «να σας πληροφορήσω ότι το αίτημα σας απορρίφθηκε γιατί από τα στοιχεία που έχετε προσκομίσει καθώς και από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η συνήθης διαμονή σας πριν και μέχρι την τουρκική εισβολή, ήταν στο εξωτερικό και όχι στην κατεχόμενη Μόρφου».

Αυτός ήταν και ο λόγος που από το 1996 το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείτο την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας. Στη συνέχεια όμως, το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΣ, αυτοαναιρείται αφού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στις 12.5.74 μεταβήκατε στην Αγγλία αφού προηγουμένως εξασφαλίσατε άδεια εισόδου ως επισκέπτρια».

Από τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η εν λόγω γυναίκα εξασφάλισε άδεια εισόδου ως επισκέπτρια και όχι για να κατοικήσει μόνιμα στην Αγγλία, αυτόματα αναιρούνται όλοι οι ισχυρισμοί του τμήματος.

Η θέση της εκτοπισμένης είναι ότι «το Μάιο του 1974(πριν την εισβολή) και κατόπιν εξασφάλισης βίζας από την Αγγλική πρεσβεία και την οποία σας επισυνάπτω μετέβηκα στην Αγγλία για να παραστώ σε γάμο συγγενικού μου προσώπου και συνάμα να βρω κολέγιο για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Στο ψάξιμο για κολέγιο συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974 […] Στο μεταξύ εγώ βρήκα κολέγιο για να κάνω εγγραφή αλλά έπρεπε να εξασφαλίσω τραπεζική έγκριση από την Κύπρο ότι τα λεφτά που απαιτούντο για τις σπουδές μου θα μου τα έστελναν από την Κύπρο. Οι γονείς μου όμως ένεκα της προσφυγιάς δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να μου στείλουν τα λεφτά και δεν έγινε κατορθωτή η εγγραφή μου».

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τις επιστολές, η εκτοπισμένη, «εγκλωβίστηκε» στην Αγγλία. Και συνεχίζει «μετά την παρέλευση του χρόνου που επιτρεπόταν να μείνω στην Αγγλία, άρχισαν να με κυνηγούν οι (Βρετανικές) αρχές για να φύγω διότι ήμουν πλέον παράνομη στη χώρα».

Εν τω μεταξύ η κ. Ε.Π, είχε αρχίσει τις διαδικασίες εγγραφής σε κολέγιο όμως ένεκα των γεγονότων του 1974 η κατάσταση «βάλτωσε». Όπως αναφέρεται σε επιστολή που η πρόσφυγας απέστειλε στο τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης στις 27 Ιανουαρίου του 2009 «Αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον έχει γίνει παραπληροφόρηση προς εσάς, για αυτό το λόγο, θα ήθελα να μου στείλετε, όσα στοιχεία έχετε, βάση των οποίων έχετε καταλήξει στην απόρριψη του αιτήματος μου».

Η απάντηση του Τμήματος ήταν «Δεν μπορεί να επανεξεταστεί το αίτημα σας, γιατί δεν έχετε προσκομίσει οποιαδήποτε πρόσθετα στοιχεία, με τα οποία να αποδεικνύεται ότι η συνήθης διαμονή σας πριν και μέχρι την τουρκική εισβολή ήταν στον κατεχόμενο Δήμο Μόρφου». Η ιστορία επαναλαμβάνεται δηλαδή.

Το τμήμα πάντως δηλώνει πως "έχει πολλούς φακέλους τους οποίους οφείλει να διερευνήσει και δεν είναι εύκολο".

Δημοφιλείς αναρτήσεις