Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Κύπριοι κατ’ εξαίρεση έγιναν 109 αλλοδαποί


Με την επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικών προτάσεων που έθεσε ενώπιόν του ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, παραχώρησε, κατ’ εξαίρεση, την κυπριακή υπηκοότητα σε 109 αλλοδαπούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Ρωσία, 73 στο σύνολο, και είναι όλοι τους εκατομμυριούχοι, με καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου και ιδιοκτήτες επαύλεων. Ορισμένοι, μάλιστα, φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Συλικιώτης με σχετική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση προωθείται βάσει κριτηρίων και όρων που αφορούν την επενδυτική/επιχειρηματική δραστηριότητα αλλοδαπών στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών από ενδιαφερόμενους αιτητές.

Κατ’ εξαίρεση έχουν πολιτογραφηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και αθλητές λόγω επιδόσεων για απασχόλησή τους σε αθλητικά σωματεία.

Ο Νεοκλής Συλκιώτης, μαζί με την επιστολή του, κατέθεσε στη Βουλή και αναλυτική κατάσταση των ατόμων που απέκτησαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τα έτη 2008 ώς 2011. Τα στοιχεία ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αναλυτικό κατάλογο του Νεοκλή Συλικιώτη, το έτος 2008 παραχωρήθηκε κατ’ εξαίρεση η κυπριακή υπηκοότητα σε 20 αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 12 είναι Ρώσοι, τρεις Ουκρανοί, δύο Βούλγαροι, ένας από τη Λευκορωσία, ένας από τη Ρουμανία και ένας από τη Συρία. 

Το 2009 έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα 16 αλλοδαποί. Οι 10 προέρχονται από τη Ρωσία και οι υπόλοιποι από Λίβανο, Λετονία, Κούβα, Κιργιστάν, Ισραήλ και Ελλάδα. 

Το 2010 έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα 27 αλλοδαποί, εκ των οποίων 16 προέρχονται από τη Ρωσία, πέντε από την Ουκρανία, δύο από τη Νορβηγία, ένας από Συρία, ένας από Λίβανο, ένας από Γεωργία και ένας από Αρμενία. 

Τέλος, το 2011 δόθηκε κατ’ εξαίρεση η κυπριακή υπηκοότητα σε 46 αλλοδαπούς. Οι 35 προέρχονται από τη Ρωσία, τρεις από Ουκρανία, δύο από Συρία, δύο από Ελλάδα, ένας από Λίβανο, ένας από Καζακστάν, ένας από ΗΠΑ και ένας από Αίγυπτο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις