Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

To κυπριακό στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιντεν στην Αθήνα


Το κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντερ με την Ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στην Αθήνα. Ο κύριος Μπάιντερ μεταβαίνει στην Ελληνική πρωτεύουσα από την Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Αμπτουλάχ Γκιούλ, με τον οποίο επίσης συζήτησε το κυπριακό.


Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σχεδόν στη μισή διάρκεια της συνάντησής του χθες στην Κωνσταντινούπολη οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα του Ιράκ, ενώ στο υπόλοιπο μισό συζήτησαν θέματα που αφορούν το ΡΚΚ, τη Συρία, το Ιράν, την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

Στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα όπως επετεύχθη πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να στηρίξουν την διαδικασία.

Ο κ. Μπάιντεν, εξέφρασε επίσης την ελπίδα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επαινώντας τις κινήσεις Ερντογάν στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών των μειονοτήτων στην Τουρκία λέγοντας πως αυτά τα βήματα είναι πολύ σημαντικά.

Η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά και διήρκησε δύο ώρες, όπως επισημαίνεται.

Μετά τη συνάντηση, ο κύριος Μπαίντερ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό τους προσεχείς μήνες. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση πρίν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. Υποστήριξε ότι σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. 

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις