Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπό απειλή υποβάθμισης από S&P's ολόκληρη η Ευρωζώνη


Mε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έθεσε προχθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της Wall Street, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και χωρών με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ- σε καθεστώς επιτήρησης. H Κύπρος βρισκόταν ήδη σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κατώτερη βαθμίδα.


Με υποβάθμιση κατά μία μονάδα απειλούνται η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες -στις οποίες βρίσκεται και η Γαλλία- απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες. Η εξέλιξη πηγάζει από την πεποίθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως σύνολο αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. 

Επικαλείται πέντε αλληλένδετους παράγοντες για αυτούς τους κινδύνους: Τις ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spread ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ,τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2012.

Καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση σημαίνει πως υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναφέρει ότι θα εξετάσει τις αξιολογήσεις τους αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και θα κινηθεί αναλόγως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις