Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Gazprom: Φλερτ με Λεμεσό και ΑΟΖ

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξασφάλιση τεμαχίου γης στη Λεμεσό, προκειμένου να ανεγείρει κτήριο που θα φιλοξενήσει τα κεντρικά της γραφεία για εργασίες που αφορούν την Κύπρο. Όλα αυτά εντάσσονται στο πεδίο των πληροφοριών, οι οποίες κυκλοφορούν τελευταία στην κοινωνία της Λεμεσού, αλλά δεν επιβεβαιώνονται επίσημα.


Οι φήμες κάνουν λόγο για διεύρυνση των εργασιών της Gazprom στην Κύπρο, σήμερα άλλωστε υπάρχει τράπεζα και εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) στη Λεμεσό, που θα αφορούν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας ο ρωσικός όμιλος προτίθεται και θα εξασφαλίσει οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, για έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου. Μάλιστα, κάποιοι συνδέουν το δάνειο ύψους 2,5 δις από την ρωσική τράπεζα BTB (κρατικών συμφερόντων όπως και η Gazprom) με το ενδιαφέρον την εταιρείας φυσικού αερίου για τα κυπριακά οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Μάλιστα είναι με ιδιαίτερη ευφορία που αντιμετωπίζουν όλοι στη Λεμεσό το ενδεχόμενο καθόδου της Gazprom στην Κύπρο, τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα πολιτικά ή και γεωστρατηγικά οφέλη που θα έχει ο τόπος από μια τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, γνωστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες της Λεμεσού τονίζουν πως πιθανή κάθοδος της Gazprom στην πόλη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κέρδος για τη Λεμεσό μόνο αλλά για την Κύπρο ευρύτερα, την ώρα μάλιστα που τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η αμερικανική αλλά και με ισραηλινά συμφέροντα Noble, στην διασφάλιση της ακεραιότητας της κυπριακής ΑΟΖ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις