Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται υποβάθμιση της Κύπρου από τους Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έθεσε σε αρνητική παρακολούθηση έξι χώρες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, με πιθανότητα υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων.


Πρόκειται για το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Η κυπριακή αξιολόγηση βρίσκεται στο ΒΒΒ με αρνητική προοπτική.


Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο Fitch κατέληξε ότι μια λύση στην κρίση της Ευρωζώνης τεχνικά και πολιτικά δεν είναι εφικτή και προσθέτει ότι οι ανησυχίες που διατηρούσε ο οίκος πριν από τη Σύνοδο δεν έχουν καθησυχαστεί πραγματικά.

Αναγνωρίζει μεν ότι οι Αρχές των χωρών αυτών έχουν εισέλθει σε διαδικασία δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές λήφθηκαν υπόψη. Σημειώνει ωστόσο ότι ''η συστημική φύση της κρίσης της Ευρωζώνης έχει βαθιά αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε όλη την περιοχή''.

Εκφράζει την άποψη ότι επιβάλλεται μια πιο ενεργή και ξεκάθαρη δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μετριάσει τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις ρευστότητας για κάποια μέλη της ευρωζώνης που δυνητικά δεν διαθέτουν ρευστότητα, αλλά είναι αξιόχρεα.

Σημειώνει ότι η αρνητική παρακολούθηση υπόκειται σε μεγάλη πιθανότητα υποβάθμισης. Ο Fitch αναμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Αν η αξιολόγηση καταλήξει σε υποβάθμιση, αυτή είναι πιθανόν να είναι μία ή δύο βαθμίδες, αναφέρει ο οίκος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις