Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ήρθε για να μείνει η αποχή


Κάθε φορά και μεγαλύτερη είναι η αποχή που καταγράφεται στις εκλογικές διαδικασίες, πέραν των προεδρικών εκλογών. Το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι ότι η αποχή είναι η επιλογή με τη σταθερά μεγαλύτερη αύξηση απ’ όλες τις άλλες που προσφέρονται. Είναι ξεκάθαρο, και επισημάνθηκε από πολιτικούς αναλυτές και κομματικούς αξιωματούχους, ότι η μη συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι πλέον απλά μια περιστασιακή εκδήλωση δυσφορίας ή διαφωνίας με κάποια κομματική επιλογή, αλλά σε σημαντικό βαθμό αποτελεί συνειδητή επιλογή αποστασιοποίησης, η οποία έχει την αφετηρία της σε διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης της αδιαφορίας για τα κοινά.


Αν και σε κάποια στάδια της χθεσινής μέρας δόθηκε η εντύπωση πως η αποχή παγκυπρίως θα πλησίαζε ακόμα και το 40%, η κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών και των συνεργείων των υποψηφίων το απόγευμα έφερε αποτέλεσμα, καθώς μείωσε το γενικό ποσοστό περίπου στο 30%. Στις δημοτικές περιοχές η αποχή άγγιξε το 33,5% και στις κοινοτικές το 23,4%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε τοπικές εκλογές (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό στις ευρωεκλογές ήταν 40,6%). Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου η αποχή ήταν 21% και στις προηγούμενες δημοτικές ήταν 17,5%. Τα πρώτα μηνύματα για μετατροπή της αποχής σε υπολογίσιμη πολιτική στάση, με διψήφιο ποσοστό, είχαν δοθεί από το 2001, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 11%.

Περισσότερο στους δήμους
* Πρωταθλητής της χθεσινής αποχής ήταν η επαρχία Λευκωσίας, με 37,2% στους δήμους και 27,6% στις κοινότητες. Στο Δήμο Λευκωσίας η αποχή ήταν 39,8%, έναντι 23,5% το 2006. Ακόμα πιο ψηλή (44%) ήταν η αποχή στο Δήμο Στροβόλου, γεγονός που προφανώς επηρέασε δυσμενώς την υποψηφιότητα Ηλιοφώτου.

* Στα ίδια επίπεδα με τη Λευκωσία κυμάνθηκε και η Λεμεσός, με 36,3% στις δημοτικές περιοχές και 15,7% στις κοινότητες. Μάλιστα, στο Δήμο Λεμεσού εκτοξεύτηκε στο 40% (6,9% τα λευκά), κάτι που πρέπει να αποδοθεί και στη διαφαινόμενη βέβαιη νίκη του Αντρέα Χρίστου που κράτησε αρκετούς δυνητικούς υποστηρικτές του στο σπίτι ή στα… καταστήματα της πόλης. Ενδεχομένως να επηρέασε και ψηφοφόρους που ήθελαν να τον καταψηφίσουν αλλά δεν έβλεπαν να υπάρχει προοπτική αντικατάστασής του. Συνεπώς, είναι πολύ ριψοκίνδυνο να συνδεθεί το σύνολο της αποχής με την αποστασιοποίηση από τις κομματικές επιλογής ή την απαξίωση της πολιτικής. Η ίδια επιφύλαξη φαίνεται να έχει ισχύ και σε πολλούς άλλους δήμους. Στις εκλογές του 2006 η αποχή στο Δήμο Λεμεσού ήταν 16,5%.

Αρκετά χαμηλότερη, αλλά οπωσδήποτε ψηλή, ήταν η αποχή στις άλλες περιοχές: στις δημοτικές περιοχές Λάρνακας 26,6%, της Αμμοχώστου 22,9% και της Πάφου 22%.

Γιατί τόση αποχή
Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που θεώρησαν άσκοπο να προσέλθουν στις κάλπες είναι βέβαιο ότι δεν το έπραξαν για πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία. Σταθερά δημιουργείται και στην Κύπρο, όπως από πολλά χρόνια σε αρκετές άλλες χώρες, μια υπολογίσιμη δύναμη πολιτών που συνειδητά δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις εκλογικές διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για απολίτικη μάζα στο σύνολό της, πιθανό ούτε κατά πλειοψηφία.

Παραδοσιακά η αποχή στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες, αφού μόλις τον περασμένο Μάιο, με την οικονομική κρίση και την ανεργία επίσης να ταλανίζουν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, η αποχή ήταν σημαντικά μικρότερη (21%).

Η δυσφορία για κάποιες κομματικές επιλογές υποψηφίων σαφώς κρατά αρκετούς ψηφοφόρους μακριά από τα εκλογικά κέντρα. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από τα κόμματα για τους εκλεκτούς τους ανά δήμο, αλλά και η ανυπαρξία κομματικών συνεργασιών σε παγκύπρια κλίμακα και σε πολιτική βάση, περιόρισαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενέτειναν το αίσθημα απαξίωσης λόγω κάποιων προτιμήσεων που κρίθηκαν εξόφθαλμα καιροσκοπικές.

Η απογοήτευση αλλά και η παρατεταμένη οργή μιας σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης –κυρίως κατά της κυβέρνησης– για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, τα επώδυνα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν από κυβέρνηση και Βουλή μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κόντρα κομμάτων και στελεχών τους με την ΠΑΣΥΔΥ και άλλες συντεχνίες δημοσίων υπαλλήλων για την παγοποίηση μισθών στην κρατική μηχανή ήταν επίσης παράγοντες που αύξησαν τη δυσφορία και δυνατό να οδήγησαν τις τελευταίες μέρες σε αύξηση της αποχής. Όπως προαναφέραμε, στα ψηλά ποσοστά μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος συνέτεινε και η έλλειψη ενδιαφέροντος ως προς τον τελικό νικητή λόγω ύπαρξης ακλόνητου φαβορί.

Υπάρχει ωστόσο και μια μερίδα πολιτών, νεαρής ηλικίας κυρίως, που όλο και λιγότερο επιδεικνύουν ενδιαφέρον για όσα τεκταίνονται στο πολιτικό και κομματικό σκηνικό


Δημοφιλείς αναρτήσεις