Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Πόλεμο κατά της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας "κήρυξε" η Τουρκία

Οικονομικό πόλεμο φαίνεται ότι έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα αφού λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην Θεσσαλονίκη και την απόφαση της ΕΕ να παρατείνει το καθεστώς επιδοτήσεων στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία η Τουρκία αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους 17% σε όσους αποφασίζουν να χτίσουν πλοία στα ναυπηγεία της.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιλαμβάνει νέους αναθεωρημένους κανόνες για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων στη ναυπηγική βιομηχανία της Ε.Ε.


Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν έως τα τέλη του 2012 και ουσιαστικά επιτρέπουν την έως και κατά 10% επιδότηση του κόστη ναυπήγησης πλοίων τα οποία θα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και θα φέρνουν καινοτόμα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά η ναυπηγική και η ναυτιλιακή βιομηχανία της Τουρκίας αποδεικνύεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι Έλληνες πλοιοκτήτες που όχι τόσο λόγω του κόστους αλλά λόγω των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στις παραδόσεις των πλοίων από τα ελληνικά ναυπηγεία (λόγω απεργιών) προσφεύγουν στις τουρκικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις