Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Το μακρύ χέρι του στέμματος στην Αν. Μεσόγειο.

Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και του Ψυχρού Πολέμου, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο σήμερα αποτελούν το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής του Foreign Office, καθώς και το αποκούμπι για την στρατιωτική μηχανή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις θερμές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και τις Μέσης Ανατολής.

Οι Βρετανικές Βάσεις έμειναν στο νησί κατόπιν των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Ζυρίχης-Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε ως κατασκοπευτικές βάσεις κατά της Σοβιετικής Ένωσης από Βρετανούς αλλά και Αμερικάνους. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως χώρος εκπαιδεύσεως για τα Βρετανικά στρατεύματα, ενώ υπήρχαν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως στις βάσεις είχαν αποθηκευτεί πυρηνικά στρατηγικά όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου μεταξύ των δύο συνασπισμών.


Οι Βάσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όχι μόνο δεν έχασαν σημασία τους αλλά αναβαθμίστηκαν περαιτέρω λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και των επεμβάσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσε άλλωστε ακόμα μία αφορμή για την διατήρηση των Αγγλοαμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο.


Η διατήρηση των αγγλικών βάσεων στο νησί απετέλεσε από πολύ νωρίς τον στόχο των Ελλήνων του νησιού, κυρίως των Εθνικιστών και των κομμουνιστών, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, με διαδηλώσεις εναντίον της διατήρησής τους στο νησί.


Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) από την αρχή της λειτουργίας του, είχε ξεκαθαρίσει πως είναι κάθετα αντίθετο στην ύπαρξη ξένων Βάσεων στην πατρίδα μας. Ξεκάθαρα διαφωνούμε με τον πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος παρέπεμψε την εξέταση του προβλήματος των Βάσεων, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, όπως ο ίδιος είπε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας.


Άλλωστε οι ίδιοι οι Βρετανοί προσπάθησαν μέσω του σχεδίου Ανάν, να διασφαλίσουν εσαεί την παραμονή των Βάσεών τους στην Κύπρο, προσπαθώντας να αποκομίσουν και μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο της πατρίδας μας. Δεν ξεχνάμε πως το σχέδιο Ανάν προνοούσε πως οι Αγγλικές Βάσεις όχι μόνο θα ήταν κυρίαρχες αλλά θα αποκτούσαν και χωρικά ύδατα, άρα και δικαίωμα για ΑΟΖ.


Ευτυχώς ο Ελληνισμός της Κύπρου τότε κατάφερε και απέρριψε το καταστροφικό σχέδιο Ανάν και συνεπακόλουθα τις ρήτρες για τις αγγλικές βάσεις και έτσι σήμερα μπορούμε και μιλάμε για το δώρο της φύσης, το οποίο ελπίζουμε να αναπτερώσει την οικονομία μας.


Οι βάσεις όμως παραμένουν και πληγώνουν την γη μας, χωρίς να διαφαίνεται η οποιαδήποτε πρόθεση από την Βρετανία να τις παραχωρήσει στο νησί. Άλλωστε το Στέμμα έχει παράδοση στην μη παράδοση περιοχών με στρατηγική σημασία όπως για παράδειγμα το Γιβραλτάρ, το οποίο κατέχεται από τις βρετανικές δυνάμεις από το 1704!


Εμείς ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτούμε την αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την πατρίδα μας, για να ολοκληρωθεί επιτέλους ένας από τους στόχους της ΕΟΚΑ. Οι Βρετανοί και οι εγχώριοι συνεργάτες τους θα μας βρουν απέναντί τους, σε κάθε τους προσπάθεια να πλήξουν τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Κωνσταντίνος Δημητρίου
Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις