Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Αποκούμπι στην Εκκλησία, για ένα πιάτο φαγητό...


Δραματικά αυξάνονται οι άποροι που καταφεύγουν στις ενορίες για βοήθεια.

Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν στις ενορίες και στις Μητροπόλεις της ελεύθερης Κύπρου από τους δεκάδες, πληγωμένους από την οικονομική κρίση και την ανεργία, πολίτες, οι οποίοι παίρνουν καθημερινά τηλέφωνο και ζητούν την αρωγή της Εκκλησίας για να επιβιώσουν.

Άλλοι ζητώντας χρήματα για να μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο, τα φάρμακα, τους γιατρούς, το νερό, το ρεύμα και τις άλλες δαπάνες του σπιτιού τους, και άλλοι για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.
Μονήρεις όλων των ηλικιών, ηλικιωμένα ζευγάρια, ακόμα και οικογένειες με παιδιά, αναζητούν από την Εκκλησία χέρι βοηθείας για να κρατηθούν όρθιοι στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης και της φτώχιας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.
Αρκετοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην Εκκλησία για να προμηθευτούν κατά κύριο λόγο χρήματα, ρουχισμό ακόμη και τρόφιμα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση ένα πιάτο φαγητό για να ζήσουν.
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία και τα παραδείγματα που ξεδιπλώνονται στη «Σ», από τις Μητροπόλεις Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. 


Στα συσσίτια της Εκκλησίας 

Όπως ανέφερε ο Προσωπάρχης της Μητρόπολης Λεμεσού κ. Σταύρος Ολύμπιος, τα συσσίτια έχουν αυξηθεί και η Μητρόπολη δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, ωστόσο «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προσφέρουμε στον κόσμο ό,τι μπορούμε. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι καταφεύγουν σε μας και ζητούν βοήθεια είτε χρηματική είτε σε είδος από το φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως αλλά και στα κατά τόπους φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών τα οποία διατηρούμε και η προσέλευση είναι αρκετά πυκνή και μάλιστα ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά».
Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού θέλοντας να ικανοποιήσει τους συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, τα τελευταία χρόνια, προσφέρει στο προαύλιο της εκκλησίας του Μητροπολιτικού Ναού δωρεάν γεύμα.
Συγκεκριμένα, με εθελοντική εργασία φροντίζει για το καλύτερο του συσσιτίου. Όπως τόνισε ο κ. Ολύμπιος, από το συσσίτιο μέχρι πρότινος έτρωγαν καθημερινά 300 άνθρωποι, ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες τα γεύματα που ετοιμάζονται καθημερινά πλησιάζουν τα 400.
«Έρχονται κυρίως άτομα που δεν μπορούν λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν να εξασφαλίζουν φαγητό. Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, μητέρες χωρισμένες με παιδιά, ηλικιωμένοι ζευγάρια και μονήρη αλλά και νεότεροι, ενώ τελευταία έχουμε και αλλοδαπούς».
Επιπλέον βοήθεια, στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες της Λεμεσού, δίνει με την ετοιμασία σάντουιτς τα οποία αποστέλλονται σε σχολεία της πόλης και της επαρχίας καλύπτοντας 500 περίπου άπορους μαθητές.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Ολύμπιος, «εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει αύξηση και στον αριθμό των προσώπων που έρχονται για να πάρουν συσσίτιο αλλά καθημερινά έχουμε αιτήσεις από σχολεία για να ετοιμάζουμε αριθμό σάντουιτς και αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι έρχονται αιτήσεις και από σχολεία που παραδοσιακά θεωρούνταν εύπορες περιοχές».
Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού έχει ετοιμάσει με την συνεργασία υπεραγορών και καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, δέματα αγάπης προσφέροντας σε άπορες οικογένειες τα απαραίτητα αγαθά.
Στα «δίκτυα» της φτώχιας

Όπως τόνισε ο Πανιερότατος, «ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στις ενορίες της επαρχίας αλλά και στην ίδια τη Μητρόπολη έχει αυξηθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα», κάλεσε ωστόσο τον κόσμο να μην απελπίζεται.
Καθημερινά τα σκαλοπάτια των εκκλησιών σε κάθε ενορία της επαρχίας Πάφου ανεβαίνουν δειλά - δειλά δεκάδες πολίτες, οικογενειάρχες, ηλικιωμένοι και μονήρη άτομα ζητώντας χρήματα και φαγητό.
«Υπάρχει αύξηση της προσέλευσης άπορων πολιτών, στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε ούτε κι εμείς τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες του κόσμου, γι’ αυτό και αρκετούς τους αποστέλλουμε στις ενορίες τους», τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. 


Όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου, η πόλη της Πάφου πλήγηκε περισσότερο από όλες τις άλλες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση και πολύς κόσμος έχει μείνει χωρίς δουλειά.
Όπως αποκάλυψε, «σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που ζητούν βοήθεια είναι οικογενειάρχες, τα παιδιά των οποίων σπουδάζουν και έχουν χάσει και οι δύο τις δουλειές τους, ηλικιωμένα πρόσωπα, η σύνταξη των οποίων δεν φτάνει ούτε για να πληρώσουν τα φάρμακα και τους γιατρούς τους και από άνεργους πολίτες οι οποίοι ψάχνουν δουλειά χωρίς αποτέλεσμα και δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα αφού έχουν περάσει τους έξι μήνες».
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι «πολλοί από αυτούς, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι που έρχονται να ζητήσουν βοήθεια, αδυνατούν ακόμη να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο των σπιτιών τους ακόμη και τα χρέη τους».
Δραματική αύξηση των άπορων οικογενειών

Στις πλείστες των περιπτώσεων, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λοΐζου, οι φτωχοί ζητούν χρήματα, ενώ το τελευταίο διάστημα ζητούν και τρόφιμα. 


«Μέχρι στιγμής ευτυχώς μπορούμε και ανταπεξερχόμαστε στις ανάγκες των φτωχών, ωστόσο φόβος όλων μας είναι πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν και ευχόμαστε το αντίθετο», σημείωσε.


Πρόσφατα μια οικογένεια ζήτησε χρήματα από εκκλησία της Λάρνακας για να αγοράσει γάλα και ψωμί για τα παιδιά της, ενώ το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο.

Περίπου 30% αύξηση παρουσιάζουν τα φετινά στοιχεία της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, σε ό,τι αφορά τους άπορους πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στην τοπική Εκκλησία, για αρωγή, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως υπέδειξε στη «Σ» ο Διευθυντής του Γραφείου Μητροπολιτικού Ναού Σωτήρος στη Λάρνακα, Λοΐζος Λοΐζου. 

Συγκλονιστικός είναι ο αριθμός των απόρων οι οποίοι επιδίωξαν να ζητήσουν βοήθεια από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος έφθασε τους 60, και αφορούσε κυρίως Κύπριους οικογενειάρχες και ανέργους.

Αδυνατούν να πληρώσουν τα χρειώδη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η φτώχια στην Πάφο, καθώς δεκάδες οικογένειες, μονήρη άτομα και ηλικιωμένοι, δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες καταφεύγοντας στη φιλανθρωπία της Εκκλησίας. Το πρόβλημα εντείνεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει δεκάδες οικογένειες στην Πάφο, ενώ η ανεργία χτυπά καθημερινά τις πόρτες άλλων τόσων, ανέφερε στη «Σ» ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία της και πολλοί τοπικοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί προσπαθούν να επουλώσουν πληγές, ωστόσο οι πόροι είναι περιορισμένοι.

Η δραματική οικονομική κατάσταση, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης και κατεπέκταση της ανεργίας έχει χτυπήσει την πόρτα σε δεκάδες νοικοκυριά και οικογένειες στη Λεμεσό, οι οποίες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα συσσίτια της Εκκλησίας για ένα πιάτο φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη παρουσία απόρων ατόμων στις ενορίες αλλά και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, για βοήθεια, δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού λόγω των νέων δεδομένων της οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται μείωση των χορηγιών και των προσφορών προς αυτές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην οικονομική ενίσχυση των ατόμων αυτών.
Προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, ολοένα και περισσότερα άπορα άτομα καταφεύγουν στα συσσίτια και στη συνδρομή των εκκλησιών της ελεύθερης Κύπρου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις