Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Επάγγελμα άνεργος…


Η φτώχια και η ανεργία μέσα από τους αριθμούς και ποιες κοινωνικές ομάδες πλήττονται περισσότερο

Τα στατιστικά στοιχεία είναι σκληρά και αδυσώπητα. Η εποχικά διορθωμένη ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο «σκαρφάλωσε» στα 31.253 άτομα σε σύγκριση με 30.969 τον προηγούμενο μήνα.
Η ΚΡΙΣΗ «χτυπά» για τα καλά την πόρτα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ που συγκεντρώνει τους περισσότερους ανέργους είναι των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών, που ανέρχονται στους 7.346


Δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Μόνο ένας γονιός σε μια οικογένεια που εργάζεται -η γυναίκα συνήθως μένει στο σπίτι για να φροντίσει τα πολλά παιδιά- δυσκολεύεται να φέρει στο σπίτι όλα όσα έχει ανάγκη μια πολύτεκνη οικογένεια. Και τι γίνεται όταν ο γονιός αυτός μείνει άνεργος, όταν η οικονομική κρίση βαθύνει περισσότερο; Τα ποσά που δίνονται υπό μορφήν επιδομάτων φαίνονται πολύ μικρά για να καλύψουν το κόστος της διαβίωσης της πολύτεκνης οικογένειας. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας γίνεται ακριβότερη.

Ο μακρύς κατάλογος … 

ΓΙΑ τους περισσότερους είναι μια σκληρή, οδυνηρή και πρωτόγνωρη τραυματική εμπειρία. Βρίσκονται εδώ και μήνες στους καταλόγους των ανέργων. Στη στρατιά των 32 χιλιάδων που περιμένουν μια θέση για δουλειά. Πολλές φορές οποιαδήποτε δουλειά. Πολλοί από αυτούς είναι νέοι. Απόφοιτοι πανεπιστημίων. Κάθε μέρα ψάχνουν απελπισμένα τις μικρές αγγελίες, τις εφημερίδες, κάποια συστατική επαφή από τον συγγενή ή τον γνωστό για μια θέση που άνοιξε, μια δουλειά που άκουσαν. Οι προσδοκίες τους ανατρέπονται. Μαζί με αυτές τα όνειρα, οι επιδιώξεις για κοινωνική ανέλιξη, το σκηνικό της ζωής και τα οικονομικά τους πλάνα.Σκληρή πραγματικότητα
Τα στατιστικά στοιχεία είναι σκληρά και αδυσώπητα. Η πραγματικότητα ακόμη πιο οδυνηρή και τραγική. Η εποχικά διορθωμένη ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο «σκαρφάλωσε» στα 31.253 άτομα σε σύγκριση με 30.969 τον προηγούμενο μήνα.
Κάνοντας μια σύγκριση των στατιστικών στοιχείων με αυτά του Νοεμβρίου του 2010, διαπιστώνουμε ότι καταγράφεται μια αύξηση κατά 6.805 άτομα ή ένα ποσοστό 27,2%. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.644 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 1.363), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.261), της μεταποίησης (αύξηση 809), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 420), της εκπαίδευσης (αύξηση 365), καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπου καταγράφεται μια αύξηση κατά 462 ανέργους.
Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η διάρκεια της ανεργίας. Μόνο τον περασμένο Οκτώβρη, οι άνεργοι μέχρι τρεις μήνες αυξήθηκαν στις 11.257 από 10.493 τον Σεπτέμβρη και οι άνεργοι πέραν του ενός χρόνου αυξήθηκαν από 2.238 άτομα σε 2.372. Επίσης, καταγράφεται και μια αύξηση στους ανέργους για περίοδο από 6 -12 μήνες, οι οποίοι έφτασαν τα 4.486 από 4.270 άτομα.
Το μεγάλο πλήγμα

Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία;


Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι περισσότεροι άνεργοι συγκεντρώνονται στην κατηγορία των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών, που ανέρχονται στους 7.346, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων στην κατηγορία υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 6.314, στους γραφείς δακτυλογράφους, ταμίες με 4.681 και στους τεχνίτες παραγωγής με 4.411 άνεργους.


Η ανεργία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ηλικίες 30-39 χρονών με 7.523 ανέργους, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 40 - 49 χρονών με 6.708 ανέργους. Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και ανέρχονται σε 13.560 άτομα.
Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε εκτιμήσεις του αναφέρει ότι η ανεργία στην Κύπρο θα φθάσει το 8,5% το 2012 προτού ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της υποχώρησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2010, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο ανερχόταν στο 6%, ενώ πριν από λίγα χρόνια κατέγραφε ποσοστά μόλις 3% - 4%.
Άνεργοι στα 30
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι και η ανεργία ανάμεσα στους νέους μας. Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των ανέργων νέων που βρίσκονται στους καταλόγους της ανεργίας πάνω από τους έξι μήνες αυξάνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα ποσοστό 30% κάτω των 30 χρονών είναι άνεργοι.
Από ψυχολογικής άποψης, η ανεργία γενικά αλλά και ειδικά αυτή που πλήττει τους νέους τσαλακώνει την αυτοεικόνα τους, τους δημιουργεί ενοχές, θυμό με τον εαυτό τους ότι «δεν είναι αρκετά ικανοί, αρκετά καλοί» για να κρατήσουν τη δουλειά τους ή να βρουν μιαν άλλη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρόνια ανεργία οδηγεί σε απάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, μερική σεξουαλική ανικανότητα και υψηλή ερεθιστικότητα.
Η ανεργία θεωρείται ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας στρες. Οι άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι απορρίπτονται από την κοινωνία και αναπτύσσουν αισθήματα εχθρότητας, βιώνουν χρόνια πικρία κι απογοήτευση και παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Ήδη, στην Κύπρο δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε περιπτώσεις ανέργων, κυρίως γονιών με παιδιά. Εκεί υπάρχει εκτός από απογοήτευση και πικρία και μια αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του εαυτού και της οικογένειας, αλλά και συγκρούσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τάσεις φυγής.
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 

Οι φτωχοί φτωχότεροι…

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και τα παρεπόμενά της δεν πλήττουν μόνο την απασχόληση ούτε δημιουργούν μόνο προβλήματα ανεργίας. Πλήττουν και τους φτωχούς και δημιουργούν ακόμη φτωχότερα νοικοκυριά και πολίτες. Είναι γνωστό ότι οι Κύπριοι συνταξιούχοι, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχιας σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά τους Λετονούς. Ακόμη και τα στοιχεία της Ε.Ε. το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 2008 ο κίνδυνος της φτώχιας στην ηλικιακή ομάδα των 65+ στην Κύπρο ήταν ο ψηλότερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Για παράδειγμα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχιας ανήλθε στο 49% και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., μετά τη Λετονία (51%). Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη οι συνταξιούχοι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα φτώχιας, καθώς ο μέσος όρος ανερχόταν μόλις στο 19%.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα για τη φτώχια, τη μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχιας στην Κύπρο παρατηρείται ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Η έρευνα αποδίδει την πιθανότητα του νοικοκυριού να βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχιας σε τρεις λόγους: Στο χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, στη μη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στον μεγάλο αριθμό των παιδιών.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ανέρχεται στο 16,2%. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες για ανατροπή αυτού του ποσοστού, η βάθυνση της κρίσης δημιουργεί περισσότερη φτώχια.
Υιοθετώντας τη θέση της Ε.Ε., ως φτωχά ορίζονται τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του διάμεσου εισοδήματος. Με βάση τον ορισμό αυτό και σύμφωνα με τα στοιχεία που εξάγονται από τις Έρευνες Οικογενειακού Προϋπολογισμού (ΕΟΠ), το ποσοστό φτώχιας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο ήταν 22,1% το 1991, αυξήθηκε στο 22,6% το 1997 και μειώθηκε στο 21,4% το 2003. Ποσοστά που αναμένεται να αυξηθούν με την εμφάνιση και παραμονή της οικονομικής κρίσης.
Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, που έγινε το 2009 από τη Στατιστική Υπηρεσία, τα νοικοκυριά με αρχηγό χρόνια άρρωστο ή συνταξιούχο ή ακόμη και με αρχηγό οικοκυρές εμφανίζονται να είναι οι λιγότερο εύπορες ομάδες, καθώς έχουν τις χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες ανά ισοδύναμο ενήλικα. Για παράδειγμα, τα νοικοκυριά με αρχηγό συνταξιούχο, που αποτελούν το 26,8% του συνόλου των νοικοκυριών, ξοδεύουν μόνο 23.052 ευρώ ετησίως σε καταναλωτικά αγαθά, ένα ποσοστό κατά 40,2% χαμηλότερο της μέσης συνολικής δαπάνης όλων των νοικοκυριών.
Συνταξιούχοι
Το ποσοστό φτώχιας ανάμεσα στα ζευγάρια συνταξιούχων μειώθηκε σε 45,7% το 2003 από 57,8% το 1991, ενώ τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα για τους μόνους συνταξιούχους, καθώς το 2003 ένα ποσοστό 62,1% των νοικοκυριών αυτών βρίσκονταν κάτω από το όριο φτώχιας. Το 1991 και το 1997 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 82,3% και 74,3%, αντίστοιχα.
Μονογονεϊκές οικογένειες


Μετά τους συνταξιούχους, η επόμενη κατηγορία νοικοκυριών με μεγάλο ποσοστό φτώχιας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες. Το 1991 το 24,9% των νοικοκυριών αυτών βρίσκονταν κάτω από το όριο φτώχιας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και έφτασε στο 31,4% το 1997 και στο 37% το 2003.
Ζευγάρια με 3 παιδιά και πάνωΟι υπόλοιπες κατηγορίες νοικοκυριών που έχουν χαμηλότερα ποσοστά φτώχιας είναι τα ζευγάρια με ένα ή δύο παιδιά. Το ποσοστό φτώχιας για τα ζευγάρια με 3 ή περισσότερα παιδιά κυμάνθηκε μεταξύ 12%-14% την περίοδο 1991-2003. Για τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, το ποσοστό φτώχιας μειώθηκε σημαντικά από 11,1% το 1991 σε λιγότερο από 6% το 2003.


Παρόμοια μείωση στο ποσοστό φτώχιας παρατηρήθηκε και στα νοικοκυριά του ενός ατόμου, από 23,6% το 1991 σε 17,1% το 2003.

Δημοφιλείς αναρτήσεις