Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός προδιαγραφών πολλές αποθήκες πυρομαχικών της Ε.Φ.


Εκτός προδιαγραφών ασφαλείας είναι πολλές αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών της Εθνικής Φρουράς. Μετά τα τραγικά γεγονότα με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, συστάθηκε ειδική επιτροπή για έλεγχο και επιθεώρηση των χώρων και εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, όπου αποθηκεύονται πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες και καύσιμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η επιτροπή πραγματοποίησε επιτόπιες επιθεωρήσεις σε όλα τα στρατόπεδα και περί τα τέλη Νοεμβρίου ετοίμασε και παρέδωσε στον υπουργό Άμυνας έκθεση με τα ευρήματά της.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν καταδεικνύεται ότι στην πλειοψηφία τους οι αποθήκες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίστηκε έχει σχέση με τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των αποθηκευτικών χώρων και των κατοικημένων περιοχών. Εντοπίστηκαν επίσης περιπτώσεις όπου πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, ή οπλισμός, ήταν αποθηκευμένα σε μη προβλεπόμενους χώρους.

Ήδη μετά τους ελέγχους λήφθηκαν μέτρα με την καταστροφή χιλιάδων επικίνδυνων βλημάτων και την απομάκρυνση από το στρατόπεδο Παλώδιας άλλων που κρίθηκαν επικίνδυνα. Πέραν του στρατοπέδου αυτού δεν εντοπίστηκαν αλλού επικίνδυνα πυρομαχικά. Οι έλεγχοι έγιναν βάσει των προδιαγραφών που κατασκευάζονται οι αποθήκες πυρομαχικών στον αμερικανικό στρατό.

«Οι αποθήκες κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Εθνικής Φρουράς οι οποίες είναι πολύ κοντά με τις προδιαγραφές των περισσοτέρων στρατών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτό θεωρούνται αρκετές εκτός προδιαγραφών», δήλωσε αρμόδια πηγή.Σύνδεσμος

Ο υπουργός Άμυνας όταν προχώρησε στη σύσταση της επιτροπής είχε δώσει οδηγίες ώστε οι αναφορές για προβλήματα στις αποθήκες να είναι ξεκάθαρες, ώστε να προωθηθούν λύσεις. Ήδη, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, με οδηγίες του υπουργού στάληκε σε όλες τις μονάδες σήμα, ώστε όπου είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για εξάλειψη των κινδύνων.

Η ειδική επιτροπή είχε ως κύριο έργο τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων αποθήκευσης, διαφύλαξης, παρακολούθησης και συντήρησης των πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων, των μέτρων ασφαλείας, της καταλληλότητας των χώρων και εγκαταστάσεων καθώς και η ασφάλεια του προσωπικού και των προσώπων σε παραπλήσιους χώρους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις