Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Αθ.Ορφανίδης: Καταστροφικό για την Κύπρο η ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης


Θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο εάν μπει σε Μηχανισμό Στήριξης, είπε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης και πρόσθεσε ότι «είναι απόλυτα στο χέρι μας να αποφύγουμε αυτή την πορεία». «Εάν η Κύπρος μπει σε Μηχανισμό Στήριξης και ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το οικονομικό μοντέλο της του τόπου μας και θα έκανε μεγάλη ζημιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Εξέφρασε, παράλληλα, αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα καταφέρει να πείσει τις αγορές και υπογράμμισε ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πείσουν τις αγορές.

«Αναμένω και πιστεύω ότι όλοι το κατανοούμε πλέον ότι με βάση τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως. Απ' εκεί πέρα θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις αντιδράσεις των αγορών για να δούμε αν με αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και με την υλοποίηση τους καταφέρουμε σαν τόπος να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

«Καθοριστικός παράγοντας για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνή αγορών με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα η οποία θα επιδειχθεί από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ορφανίδης υπενθύμισε ότι «από το Μάιο του 2011, δυστυχώς δεν είμαστε πλέον μέσα στις αγορές. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος. Είμαστε έρμαιο των αγορών αυτή την στιγμή και επειδή ακριβώς έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας σαν κράτος και είμαστε αυτή την στιγμή είτε το θέλουμε είτε όχι έρμαιο των αγορών, σημασία έχει να πείσουμε τους διεθνείς επενδυτές και να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή από μόνοι μας να αξιολογήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα αυτή την επιτυχία αυτών των μέτρων ή όχι».

Σε παρατήρηση αν αυτό είναι μήνυμα προς τις συντεχνίες, οι οποίες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «θα ήταν λυπηρό εάν αυτή τη στιγμή δεν επιδείξουμε την συναίνεση που χρειάζεται γιατί πολύ σκληρότερα μέτρα ενδεχόμενα θα είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν στο μέλλον για να πείσουμε τις αγορές εάν αποτύχουμε και τώρα».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη μετά την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η ερώτηση σχετίζεται με το ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τη διεθνή αγορά μετά την εξαγγελία της επιτευχθείσας συναίνεσης, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «είναι ακόμα λίγο νωρίς γιατί την Παρασκευή είναι που έχουμε δει την συναίνεση στο Προεδρικό».Δημοφιλείς αναρτήσεις